Auteur: Britt Breure

Minder regels, meer vertrouwen; de zoektocht naar een goed handboek

Open Source HR. Dat kondigde ik bij de lancering van zowerktafas.nl al aan. En dat komen we dan ook na. Een initiatief om te inspireren, maar zeker ook om zelf geïnspireerd te worden. Een goed voorbeeld van een proces waar wij middenin zitten is mijn zoektocht naar een interessant, leesbaar en minimalistisch handboek waarin onze bedrijfscultuur centraal staat. Een handboek dat vertrouwen uitstraalt, er fris en fruitig uitziet, dat leuk is om te lezen en dat niet alleen maar bestaat uit regels en regelingen. Vind daar maar eens een goed en inspirerend voorbeeld van…

In de praktijk zijn handboeken vaak een gortdroge opsomming van regels en dingen die vooral níet mogen; zo mag je over het algemeen geen porno kijken op je laptop en is het bij sommige organisaties ten strengste verboden om onder werktijd te Netflixen of te Facebooken. Ook vind je in ditzelfde handboek terug hoe het zit met de verhuiskostenregeling, hoe de pensioenregeling eruit ziet en hoeveel vakantiedagen je hebt. Saaie informatie die meestal niet aantrekkelijk wordt gepresenteerd en vaak zeer formeel wordt medegedeeld, maar eigenlijk wel belangrijk is om te weten! Verder is de ervaring dat het handboek in de loop der jaren bij organisaties steeds maar groeit en logger en logger wordt. Er wordt nooit eens iets geschrapt.   

Gezond boerenverstand
Bij AFAS is dat helaas niet anders, merkte ik. Als je ons eigen handboek 'openslaat' zie je een log en gedateerd bestand dat formeel is geschreven en het tegenovergestelde is van wie we zijn. Dat moet dus anders! En niet alleen omdat ik dat vind, maar vooral omdat een handboek (wat een naam ook!) totaal niet aansluit bij onze bedrijfscultuur en visie op HR. Wij werken op basis van vertrouwen. Een handboek dat zich focust op regels en dingen die je niet mag straalt dat niet uit. Ons handboek wordt dus een werkwijzer, met richtlijnen, een paar onontkoombare regels maar voornamelijk met één credo; Handel vanuit gezond boerenverstand met het belang van AFAS altijd in gedachten. Twijfel je? Dan overleg je met je collega’s of leidinggevende.

Aantrekkelijk presenteren
Wij zitten nog middenin dit proces. De precieze vorm van onze werkwijzer is nog niet bepaald. Leuke en creatieve voorbeelden van andere bedrijven zijn schaars, al zijn er wel een aantal te vinden. Maar we gaan vooral uit van hetgeen wij vinden dat er in onze werkwijzer moet komen te staan. Daarbij bieden ons cultuurkompas, de focusgebieden van ons HR Stratego, en “AFAS Inspireert beter ondernemen” houvast. Intern heb ik hier al een aantal gesprekken over gevoerd, want het op de schop nemen van je handboek zorgt ook voor nieuwe interessante discussies en andere inzichten. Wat ik wel al heel zeker weet is dat onze werkwijzer informeel, bondig en aantrekkelijk zal zijn, zodat de werkwijzer ook daadwerkelijk wordt gelezen. Dus weinig tekst en veel beeld. 

Wat het resultaat ook wordt, onze werkwijzer is voor iedereen die bij AFAS werkt en voor iedereen die benieuwd is hoe wij bij AFAS werken. Onze werkwijzer kun je straks vinden op zowerktafas.nl, net als onze Monkey Milestones.

Heb je voorbeelden of ideeën? Dan houd ik me in ieder geval zeer aanbevolen! 

Tip van mij!


Regelmatig organiseren wij sessies over HR-thema's. Vaak ook met betrekking tot onze software. Ik ben de enige HR-directeur op 500 medewerkers, en dat kan, omdat veel processen geautomatiseerd zijn of zijn belegd in de organisatie door middel van ESS & MSS. Vind je het leuk om bij zo'n sessie aanwezig te zijn? Klik dan op de button en schrijf in, ik vind het leuk om je op een HR-sessie te ontmoeten!


Meer lezen?