Met de WKR kunnen organisaties maximaal 1,4% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor medewerkers. Over vergoedingen boven deze 1,4% wordt 80% eindheffing berekend. Werkgevers kunnen ook gebruik maken van gerichte vrijstellingen, waarmee zij bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden of verstrekken.
De meeste ondervraagde organisaties weten van het bestaan van de nieuwe WKR; slechts 4% geeft aan geen idee te hebben wat de regeling precies inhoudt. Opvallend is dat 23% van de respondenten zegt precies te weten wat hen te wachten staat en dat het alleen nog een kwestie is van overstappen. Bijna de helft van de respondenten is zich momenteel aan het oriënteren op de mogelijkheden. Toch zien werkgevers niet echt de urgentie van een snelle overstap. Invoering van het systeem begin 2013 is voor 30% van de respondenten vroeg genoeg. Daarnaast zegt 66% van de ondervraagden geen idee te hebben wanneer ze de regeling daadwerkelijk gaan invoeren, maar dat ze het op tijd geregeld hebben. Uiterlijk 1 januari 2014 moeten alle organisaties zijn overgestapt op de nieuwe regels en vervalt de oude wetgeving.
De resultaten van de steekproef laten zien dat de WKR een issue is waar werkgevers duidelijk mee bezig zijn, maar dat de deadline van januari 2014 voor de meeste organisaties nog ver weg lijkt. AFAS Software volgt als automatiseerder van administratieve processen alle ontwikkelingen rondom de WKR op de voet. Als één van de eerste softwareleveranciers van Nederland biedt de softwareleverancier zijn klanten de mogelijkheid om te administreren volgens de regels van de nieuwe regeling.