Business Intelligence is onmisbaar voor je bedrijf. Iedere organisatie heeft talloze interne en externe processen. Als je deze processen hebt gedigitaliseerd en geautomatiseerd, beschik je al over een schat aan informatie. Maar hoe krijg je grip op deze informatie? Door goed gebruik te maken van Business Intelligence. Wat is het precies en wat kun je ermee?
Business Intelligence (BI) zet grote hoeveelheden data om in bruikbare informatie. Het doel hiervan is dat jij met deze data optimaal inzicht krijgt in je bedrijf en beslissingen kunt nemen op basis van die data.
De data waarmee BI werkt, komt uit je bedrijf zelf. Deze informatie wordt vaak niet optimaal benut, omdat het lastig is om er grip op te krijgen. Business Intelligence lost dit op. BI-toepassingen verzamelen en analyseren de informatie die in bedrijfsprocessen ‘opgesloten’ zit. Vervolgens is deze informatie inzichtelijk in BI-dashboards – een visuele weergave van je data.
Business Intelligence is niet één handeling. Het is het hele proces van het verzamelen, analyseren en inzichtelijk maken van big data die door je bedrijf stroomt.
Met BI kun je betere beslissingen nemen op basis van volledige, meetbare en concrete cijfers. Zonder Business Intelligence is het lastig om overzicht te krijgen, door de enorme hoeveelheid data in je bedrijf: wat is belangrijk en wat niet? BI-tools zijn instrumenten waarmee je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden en waarmee je trends kunt ontdekken. BI ondersteunt je in allerlei soorten beslissingen; ze kunnen gaan over zowel logistieke als financiële processen, maar ook over HR-processen.
Met Business Intelligence-toepassingen kun je dus ruwe data omzetten in kennis. Want hoe staat het er nu precies voor met je KPI’s? Of waar kun je efficiency verhogen? Wat is het betaalgedrag van crediteuren? Het antwoord op dit soort vragen ligt eigenlijk al in je data. En BI maakt dit inzichtelijk. Als je werkt met Business Intelligence, kun je betere beslissingen nemen, waardoor de effectiviteit en efficiëntie toenemen.
Er zijn allerlei soorten BI-oplossingen. Verschillende systemen hebben verschillende voordelen. Zo kun je kiezen voor een losstaande, dedicated BI-tool. Maar als je al een goed ERP-systeem hebt, zit daarin een Business Intelligence-tool geïntegreerd. Zo profiteer je binnen je bestaande software van de voordelen van Business Intelligence.
De combinatie van BI en ERP is ijzersterk. In ERP-software komen namelijk alle bedrijfsprocessen samen. Oftewel: alle bedrijfsprocessen en de bijbehorende data zijn al in de software gedigitaliseerd. Doordat Business Intelligence onderdeel is van het ERP-systeem, kan de BI-tool je bedrijfsdata 100% benutten. Hierdoor krijg je complete, diepgaande en gestroomlijnde analyses.
Daarnaast scheelt een geïntegreerde BI-tool vaak flink wat geld – je betaalt immers al voor het ERP-systeem en je hebt ook de data uit dit systeem nodig. Je hebt in principe al een BI-tool, die je alleen nog maar hoeft te gaan gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je geen extra geld hoeft te betalen voor dure BI-consultants.
Met Business Intelligence-tools wordt jouw bedrijfsinformatie op een interactieve manier gevisualiseerd: via dashboards. De gegevens worden handig weergegeven, bijvoorbeeld in grafieken, trendlijnen en diagrammen. Met goed ingerichte dashboards kun je overzicht houden en focussen op de belangrijkste data. Hierdoor heb je realtime inzicht tot in de haarvaten van je organisatie.
Doordat de data wordt gevisualiseerd, kan iedere medewerker met de dashboards overweg. Je hoeft dus geen dubbele master te halen om goede Business Intelligence-tools te begrijpen. Wat heb je aan een handige tool als alleen een handjevol specialisten ermee overweg kan?
Als je BI-tools in jouw ERP-systeem zijn geïntegreerd, worden de nuttige dashboards direct meegeleverd. Vaak heb je genoeg aan deze dashboards, want AFAS heeft er meer dan 100. Hiermee kun je direct aan de slag.
Samengevat is Business Intelligence een manier om de big data in jouw bedrijf inzichtelijk te maken. Dit gebeurt met dashboards, waarop je de belangrijke gegevens in één oogopslag kunt zien. Zo hebben je medewerkers goed inzicht in de data. En data is uiteindelijk het kloppend hart van jouw bedrijf.
In de software van AFAS worden standaard meer dan 100 dashboards meegeleverd. Zo krijg je een compleet inzicht in alle belangrijke data van jouw bedrijfsvoering.