Het is niet iets wat je er ‘even bij doet’ en het los kunt zien van je andere activiteiten. Een losse campagne, een side project. Daar trapt niemand meer in toch? Het is mijn stellige overtuiging dat experience marketing een natuurlijk onderdeel moet zijn van wie je bent als organisatie. Je klanten, maar bovenal ook je medewerkers moeten zien en voelen dat je echt bent wie je claimt dat je bent. Mensen doen zaken met mensen. Door een mooie voorkant wordt al snel heen geprikt in een tijd waar je op social media flink in de spotlights staat als bedrijf.
Voor bedrijven die een product leveren waar al veel emotie mee gepaard gaat, is de stap naar experience marketing minder groot. Neem een partij als Heineken, die heel goed begrijpt hoe je experience marketing inzet. Sterker, ze benoemt het zelfs letterlijk als zodanig. De Heineken Experience is de meest bezochte attractie in Amsterdam geworden. De voormalige brouwerij is omgebouwd tot toeristische trekpleister die een interactieve tour door de wereld van Heineken biedt. Best bijzonder eigenlijk dat ze sinds dit jaar een andere bijzonder gave locatie in de Bijlmer hebben losgelaten ??
De koningin van de experience marketing is toch wel Red Bull. Zij hebben deze tak van sport écht op de kaart gezet. Vrijwel alles wat Red Bull doet, is gebaseerd op ‘expertiental marketing’. Van de Red Bull Air Race World Series – een internationale wedstrijd waarin piloten hun toestel door een bepaald parcours moeten sturen en het eigen Formule 1-team tot de vele extreme sports-evenementen. Het aardige is: op die events wordt niet eens Red Bull geschonken. Net zomin als dat je op de website het drankje ziet staan. Zij hebben het product niet (meer) nodig om hun merk uit te dragen. De ultieme vorm van experience marketing?
Makkelijk die voorbeelden in B2C? Zeker niet, maar toch is het niet voor iedereen weggelegd om aan experience marketing te doen. Het moet bij je doelgroep, maar bovenal bij je eigen organisatie passen. Het moet niet alleen geïntegreerd zijn met wat je doet, maar vooral ook in wie je bent als organisatie. Het kan dus geen campagne zijn die je extern inkoopt. Hoe meet je succes van experience marketing? Kijk naar de organische shares van de eigen medewerkers. Als zij het uit zichzelf delen dan klopt het met hun perceptie. Ik heb het dan niet over de inzet van tools zoals Apostle, maar delen en liken vanuit het hart. Experience marketing is dan ook zeker iets wat sterk te maken heeft met bedrijfscultuur.
We schrijven op onze website: Dit is AFAS. AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. Hoe leg je uit wie AFAS is? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS. De vier kernwaarden ‘doen’, ‘vertrouwen’, ‘gek’ en ‘familie’ beschrijven hierin het beste ons DNA. Ieder van ons werkt dagelijks mee om de unieke bedrijfscultuur in stand te houden. Met ruim 400 medewerkers inspireren we bedrijven tot beter ondernemen.
Iedereen kan dit schrijven, maar klopt het ook? Oordeel zelf, is ons antwoord. Of mensen dat goede gevoel nu krijgen bij een optreden in AFAS Live, als ‘gast’ bij een voetbalwedstrijd van AZ, bij het AFAS Circustheater, de 30.000 bezoekers per jaar in Leusden of over drie jaar in ons nieuwe AFAS Experience Center. Dat maakt niet uit. Als ze maar voelen dat ‘het’ klopt en het vertrouwen hebben met ons in gesprek te gaan. Het is een krachtig middel voor onze relaties om een echte verbinding te maken met ons als familiebedrijf. Experience Marketing is niet nieuw, hip of trendy; het is het bewijs dat je bent wie je zegt dat je bent, van eerste contact tot einde contract.