Heb je een medewerker die te maken krijgt met loonbeslag? Dat is een ingrijpende situatie. Ook als werkgever ben je erbij betrokken.
Afgezien van je wettelijke plichten wil je de medewerker misschien verder ondersteunen in deze situatie. Lees hier alles over loonbeslag en wat jij als werkgever hierin moet en kunt betekenen.
Eerst in het kort: wat is loonbeslag precies? Als een medewerker schulden opbouwt en die ook na meerdere betalingsherinneringen en aanmaningen niet aflost, kan de schuldeiser een deurwaarder inschakelen. Die kan, na tussenkomst van de rechter, loonbeslag opleggen, zodat de schuldeiser zijn geld krijgt.
Bij loonbeslag wordt de schuld afgelost door beslag te leggen op het loon van de medewerker. Dat betekent dat een deel van het loon van de medewerker direct naar de schuldeiser gaat. Het overige deel gaat wel naar de medewerker. De schuldeiser moet bij de hoogte van het loonbeslag rekening houden met de beslagvrije voet, zodat de medewerker genoeg geld overhoudt om van te leven.
De schuldeiser heeft altijd een uitspraak van een rechter nodig om beslag te mogen leggen op het loon.
Als er beslag wordt gelegd op het loon van een medewerker, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Je medewerker moet tijdelijk leven van minder inkomen. Een beslaglegging op loon stopt voor de medewerker pas wanneer de schuld is afbetaald. Voor jou als werkgever stopt de financiële betrokkenheid wanneer het dienstverband eindigt.
Als werkgever ben je verplicht om mee te werken aan een loonbeslag. De deurwaarder klopt niet rechtstreeks bij de medewerker aan, maar bij jou als derde partij. Daarom moet je als werkgever eerst een derdenverklaring invullen. In dit formulier geef je de benodigde financiële informatie, zoals het brutoloon van de medewerker, vakantiegeld, reiskostenvergoeding, bonussen en premies.
Je belangrijkste verplichting: het vastgestelde bedrag overmaken naar de deurwaarder. Die verdeelt het bedrag vervolgens over de schuldeisers, als er meerdere zijn.
De beslagvrije voet wordt van tevoren vastgesteld. Dit is het bedrag dat de medewerker overhoudt na aftrek van het loonbeslag. Meestal is dat een vast bedrag. Als werkgever moet je je aan de vastgestelde beslagvrije voet houden.
Heeft de medewerker een onregelmatig loon? Bijvoorbeeld omdat het een flexwerker is? Dan kan de beslaglegger kiezen voor een percentage als beslagvrije voet. In onze payroll software kun je de beslagvrije voet invoeren als vast bedrag en als percentage.
Te betalen loon: 1.500,00
Beslagvrije voet: 1.318,56
Aan de medewerker wordt 1.318,56 betaald en het restende bedrag van 181,44 (1500,00 minus 1.318,56) wordt betaald aan de beslaglegger.
Te betalen loon: 1.500,00
Beslagvrije voet: 90%
Aan de medewerker wordt 1.350,00 (90% van 1500,00) betaald en het restende bedrag van 150,00 wordt betaald aan de beslaglegger.
Te betalen loon: 1.500,00
Periodiek bedrag: 175,00
Aan de medewerker wordt 1.325,00 (1500,00 minus 175,00) betaald en het restende bedrag van 175,00 wordt betaald aan de beslaglegger.
Wil je je medewerker ondersteunen in deze lastige tijd? Als werkgever ben je niets verplicht, maar je wilt natuurlijk altijd het beste voor je medewerkers. Daarnaast kunnen geldzorgen impact hebben op de prestaties van een medewerker.
Het belangrijkste is om in gesprek te blijven. De kans is groot dat de medewerker zelf moeite heeft met het loonbeslag: er kan schaamte, boosheid of verdriet bij komen kijken. Misschien heb je een bedrijfsarts, een financiële coach of een vertrouwenspersoon met wie de medewerker kan praten. Deze persoon kan eventueel ondersteunen in het aanvragen van schuldhulpverlening. Bij geldzorgen is het soms lastig om de juiste instantie op het juiste moment te vinden.
Hoe vervelend een situatie rondom een loonbeslag ook is, loonbeslag zorgt voor administratie. Daar wil je als werkgever zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Daarom zit in onze salarisadministratie software verschillende functies in die het makkelijker maken om loonbeslagen goed af te ronden, waaronder:
In geval van beslaglegging moet je op twee manieren rapporteren aan de beslaglegger: via het verzoek tot informatie en de eerdergenoemde verklaring derdenbeslag. De templates voor deze rapporten staan standaard in de software. Doordat alle informatie centraal staat opgeslagen, kun je de rapporten met een druk op de knop genereren.
Je kunt de afgesproken aflossingsmethode eenvoudig in het systeem zetten:
Heeft een medewerker te maken met meerdere loonbeslagen? Je kunt instellen welk loonbeslag prioriteit heeft. Een loonbeslag van een overheidsorgaan heeft bijvoorbeeld prioriteit over andere loonbeslagen.
Je legt de gegevens van de beslaglegger altijd netjes vast in de software. Als je gegevens aanpast, bijvoorbeeld een bankrekeningnummer, wordt dat automatisch doorgevoerd voor alle medewerkers die een loonbeslag van deze beslaglegger hebben.
Als je loonbeslag moet afdragen aan een deurwaarder, wil je dit administratief gezien goed geregeld hebben. Heb je je processen gedigitaliseerd en geautomatiseerd met onze software voor HRM & Salarisadministratie? Dan kun je makkelijk regelen dat een deel van het loon van de medewerker naar de deurwaarder gaat. Dit stopt ook automatisch wanneer het volledige bedrag is afgelost. De software houdt ook rekening met veranderende inkomsten, bijvoorbeeld voor flexwerkers. Meer weten?