Rapportage werkgebonden personenmobiliteit

 

Zakelijk verkeer en woon-werkverkeer vormen meer dan de helft van alle kilometers die we in Nederland rijden. Verduurzaming van vervoermiddelen is dus een prachtige manier om onze CO2-uitstoot te verlagen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil weten hoeveel CO2-uitstoot al die zakelijke ritten en woon-werkverkeer precies veroorzaken. Daarna kunnen passende maatregelen volgen. 

Daarom moeten bedrijven met meer dan 100 medewerkers in januari 2024 starten met een rapportage over zowel het totale aantal zakelijke kilometers als het type vervoermiddel en het type brandstof dat daarbij is gebruikt.

WPM-rapportage 2024: kom nu al in actie 

Bedrijven kunnen enorm bijdragen aan de verduurzaming van werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Bijvoorbeeld door medewerkers thuis te laten werken. Of door hen te stimuleren om de auto te laten staan en lopend, met het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto naar het werk te komen. 
 

De verplichte rapportage over 2024 moet uiterlijk 1 juli 2025 worden ingediend op een online platform. Hiervoor heb je overigens e-herkenning nodig. Mocht je die nog niet hebben, vraag die dan tijdig aan. 
Belangrijk om te weten is dat je nu al iets moet doen om vanaf 1 januari met de verplichte rapportage te kunnen starten. 

 

Wie valt onder de rapportageverplichting WPM?

De rapportageverplichting geldt per KvK-registratie met meer dan 100 medewerkers die meer dan 20 uur per week werken. Hierover zijn twee belangrijke opmerkingen te maken. 

  •  De verplichting geldt dus niet per loonheffingsnummer. Dit komt doordat de rapportage straks wordt gecontroleerd door de omgevingsdiensten, en niet door de belastingdienst of het UWV, die heel erg denken in loonheffingsnummers.
  • Onder een KvK-nummer kunnen best drie werkgevers hangen. Ben je dus een werkgever van 40 mensen, dan denk je waarschijnlijk dat de verplichting niet voor jou geldt. Toch kan het zijn dat je wel degelijk onder de verplichting valt, bijvoorbeeld omdat er op datzelfde KvK-nummer nog twee werkgevers geregistreerd staan die elk 85 mensen in dienst hebben. 

Waarover gaat de verplichte WPM-rapportage? 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het volgende weten:

  • het totale aantal zakelijke kilometers 
  • het totale aantal gereden woon-werkkilometers en privékilometers met de auto van de zaak
  • of je leasecontracten, een eigen wagenpark of een combinatie daarvan hebt
  • welke declaraties zijn ingediend (ook via InSite of de Pocket app)
  • hoe de woon-werkmobiliteit eruit ziet
  • welke mobiliteitsdiensten je gebruikt.

Mobiliteitsdiensten en kilometers

Maak je gebruik van een mobiliteitsdienst voor deelauto’s of deelfietsen? Hebben medewerkers een OV-abonnement? Voor de rapportage moet je ook alle kilometers die daarmee zijn afgelegd, kunnen registreren. Tip: neem zo snel mogelijk contact op met de relevante mobiliteitsdiensten om alles vanaf 1 januari te kunnen vastleggen.

Woon-werkmobiliteit, hoe rapporteer je daarover?

Om gegevens van de woon-werkmobiliteit te kunnen rapporteren, heb je twee mogelijkheden:

 

1. Enquête

Laat medewerkers hun reispatroon van een doorsnee week doorgeven. Dat geeft je een globaal beeld van wat medewerkers doen op het gebied van kilometers en vervoermiddelen.

 

2. Ritregistratie

Registreer nauwkeurig alle ritten via declaraties en opgaven van vervoermiddel en kilometers. 

Let op: als sommige medewerkers een vaste reiskostenvergoeding krijgen op basis van een vaste afstand tussen woning en werk, is dat niet voldoende. De overheid ondersteunt dit niet. AFAS zal het dus niet als optie toevoegen aan de software.

Hoe helpt AFAS?
Vanaf Profit 2 bieden we software die de verplichte WPM-rapportage een stuk makkelijker voor je maakt. We maken extra velden om de soorten kilometers en het type vervoer te kunnen invullen. Met AFAS kun je de totaliteit van de mobiliteitsdiensten vastleggen in de rapportage. 

To-do-lijst voor werkgevers

Behalve de tips die we al hebben gegeven, is hier nog een lijstje met acties om te ondernemen voordat het nieuwe jaar begint.
 
1.    Lees de handreiking van de overheid. Vul alvast het veld KvK in bij ‘eigenschappen van de werkgever’.
2.    Zakelijke lease en/of eigen wagenpark. Neem contact op met je leasemaatschappij en vraag of ze de kilometerstanden aanleveren.
3.    Mobiliteitsdienstverleners. Neem contact op om te vragen welke informatie ze gaan aanleveren.
4.    Krijg je alle declaraties via InSite en/of de Pocket app? Wacht dan op AFAS. Wij gaan de verplichte rapportage makkelijker voor je maken. Komen er kilometers vanuit een externe applicatie? Zorg dat je voortaan ook een opgave van het type vervoermiddel krijgt.
5.    Bepaal hoe je over woon-werkmobiliteit gaat rapporteren. Kies je voor de enquête, denk vast na over de week waarin je dit wilt uitvragen. Geen vakantieperiode of feestweek bijvoorbeeld, maar een reguliere werkweek.

Meer weten over werkgebonden personaliteit?

Voordat je het weet is het al juli 2024. We snappen dat het nog best spannend. Maak gerust een afspraak om er meer over te weten te komen. Onze collega's vertellen je er graag meer over.