Turboliquidatie, de risico's en hoe je het voorkomt

 

Turboliquidatie lijkt interessant omdat het snel werkt, maar is simpel te vermijden. Mkb-ers die werken met ERP Direct van AFAS, hebben 24/7 actueel inzicht.

Op 15 november 2023 treedt de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking om schuldeisers beter te beschermen bij turboliquidatie. Het bestuur van een organisatie moet verantwoording afleggen, aantonen dat turboliquidatie noodzakelijk was en onder andere een slotbalans opstellen. In dit blog leggen we uit wat turboliquidatie is, wat de risico’s zijn en vooral hoe jouw mkb-bedrijf eenvoudig een turboliquidatie voorkomt. Want zo moeilijk is dat niet.

Wat is turboliquidatie?

Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te ontbinden. Dit mag alleen als de onderneming geen baten meer op de balans heeft staan en geen activiteiten meer uitvoert. Turboliquidatie is aantrekkelijk voor ondernemers die snel en eenvoudig willen stoppen met hun bedrijf. Het voordeel is namelijk dat de Algemene Vergadering alleen maar hoeft te besluiten om over te gaan tot turboliquidatie. Een advertentie in de krant is niet nodig, twee maanden wachten tot zich een schuldeiser meldt ook niet. Je hoeft schuldeisers niet eens te informeren. Ook vragen om een akte van non-verzet bij de rechtbank is niet nodig.

Risico van turboliquidatie

Als de Algemene Vergadering besluit tot ontbinding en achteraf blijkt dat er toch baten waren in de rechtspersoon, kan een schuldeiser de rechtbank verzoeken om de turboliquidatie terug te draaien. Dan moet de schuld alsnog worden vereffend, of het bedrijf gaat failliet. Als bestuurder kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Turboliquidatie is helemaal niet nodig

Als je vaststelt dat er geen baten meer in je onderneming zitten, is er wel het een en ander misgegaan. Misschien:

  • waren de kosten hoger dan de baten
  • hebben er mensen zitten slapen
  • was je debiteurenbeleid niet op orde
  • was je het overzicht kwijt

Het kan de beste overkomen. Maar niet als je met AFAS Direct van AFAS werkt! Want dan heb je 24/7 inzicht en overzicht. Met ERP Direct heb je geen enkel excuus om over te gaan tot turboliquidatie. Je legt alle financiële, CRM- en projectprocessen vast in één pakket en verbindt ze met elkaar. Een groot deel van de administratie verloopt zelfs volledig automatisch. Op elk willekeurig moment heb je actueel inzicht in je organisatie. Je hebt en houdt grip op veranderende wetgeving (zoals deze tijdelijke wet transparantie turboliquidatie). Bovendien weet je altijd waar je aan toe bent, en dat geldt ook voor je medewerkers en je klanten. Die zekerheid zorgt voor meer werkplezier en tevredenheid.

Automatiseer je bedrijfsprocessen met AFAS Direct

Wil je dus voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt? Wil je altijd weten hoe de vlag erbij hangt in je mkb-bedrijf? Dan weet je nu wat je te doen staat.

Op naar een nieuw systeem?

Hier moet je op letten.