Auteur: Robbert de Ruijter

Verlaag je werkstress met een paar kleine aanpassingen

Met veel interesse las ik een aantal artikelen vanuit 'de week van de werkstress'. Nu was ik eerlijk gezegd oprecht verbaasd dat er een dergelijke 'week' bestaat. Uiteraard weet ik dat stress een veel voorkomend probleem is in veel organisaties en gezinnen, met soms verstrekkende gevolgen. Maar het jaar is pas net begonnen en nu al hoor en lees je er over, geen goede ontwikkeling denk ik.

Volgens het onderzoek dat is uitgevoerd door TNO blijkt dat maar liefst 1 op de 7 medewerkers last heeft van burn-out-klachten. En dat 16% van alle verzuimdagen de reden werkstress heeft. Het allervervelendste is dit natuurlijk voor de persoon zelf die met de stress te maken heeft, echter kost het ook de Nederlandse werkgevers ruim twee miljard euro per jaar als gevolg van de ruim 7.000.000 dagen 'stress-verzuim' in Nederland.

Bij klanten kom ik het ook veel tegen. Veel wisselingen van de wacht, en projecten met vertraging omdat een sleutelfiguur (tijdelijk) is uitgevallen. In mijn vakgebied merk je dat organisaties de oplossing zoeken in het tijdelijk inhuren van externen zodat het dagelijkse proces doorgang kan vinden. Als je feitelijk ook deze kosten zou meerekenen in het verzuim schrik je helemaal. Er is gelukkig goed nieuws; en dat is dat 77% van alle organisaties in Nederland een beleid tegen werkstress doorvoerde.

Wat je functie ook is, iedereen krijgt te maken met stress. Het is alleen zaak om als medewerker jezelf goed in de gaten te houden. Af en toe stress ervaren is helemaal niet erg, het zorgt voor scherpte en maakt je ook bewust van je (on)mogelijkheden. Echter, als dit elke dag of elke week voorkomt heb je wel degelijk een probleem. Graag deel ik dan ook een aantal tips die ik de afgelopen jaren zelf heb ervaren én waarvan ik het succes heb gezien bij klanten, kortom het proberen waard!

1. Stop met multitasken

Zoals Bas ooit al zei: "is een smartphone nu geweldig of eigenlijk evil ?" Een terechte vraag, want we nemen meer informatie tot ons dan ooit. Helaas is de informatie ook vluchtiger en hebben veel mensen het gevoel continu 'aan' te moeten staan. Ook bekend als 'FOMO'. Als je niet oppast bestaat je dag uit e-mail checken en direct beantwoorden, overleg inrennen, powerpoint maken, presentatie geven en terwijl je daarmee bezig bent nog even een moeilijke werksituatie bespreken. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor velen. Volgens de medische wereld is multitasken verre van productief en kan het zelfs schadelijk zijn voor je. Je hersenen verliezen energie en er is zeer beperkte focus. Na het volgen van hersenactiviteit onder ruim 1.200 mensen viel op dat we feitelijk ook niet multitasken maar continue switchen tussen de taken. Dit switchen zorgt ervoor dat het brein steeds verder uit uitgeput raakt. Kortom terwijl jij al multitaskend (mooi scrabblewoord) door het leven gaat en denkt dat je tijd bespaart verlies je dat dus eigenlijk. Los van een lagere productiviteit zorgt het vaak voor stress omdat de taken niet op tijd af zijn, juist door dat gebrek aan focus.

Tip: Stel prioriteiten en begin met de moeilijkste taak en maak die helemaal af

2. Discipline

Wat een naar woord.. Althans dat heb ik, als ik het woord 'discipline' lees heeft dit meteen een negatieve associatie. Echter is dat niet mijn bedoeling, maar zorgt discipline voor structuur en eenvoud. Je hebt een drukke baan, een volle agenda en een volle takenlijst. Belangrijk is dan om hoog in je energie te blijven, en dat ga je niet redden met 10 koppen koffie. Temeer omdat het effect van cafeïne alleen maar afneemt :)

Mijn tips:

Stop met snoozen

Hoe lekker het ook is om nog even te blijven liggen, is het niet verstandig. Je was namelijk al wakker, en je hersenen zijn geactiveerd. Op het moment dat je dan weer even gaat liggen gaan je hersenen weer in rust en zal het opstaan daarna alleen maar zwaarder aanvoelen. Door meteen op te staan als je wekker gaat zal je merken dat je fitter aan je dag begint. Het is misschien even wennen, maar het loont!

Ontbijten

In de ochtend bij het tankstation aankomen doet je beseffen wat een troep je allemaal kan kopen. Iedereen weet het en toch doen we het niet allemaal; ontbijten. Het zorgt ervoor dat je stofwisseling meteen begint en je bloedsuikerspiegel na een nacht rust weer normale vormen aanneemt. Voorkom allerlei suikers zoals cruesli met chocolade e.d. en kiest voor iets gezonds als havermout, kwark of de oer-Hollandsche boterham met kaas. Overdrijf je ontbijt niet, maar begin er gewoon mee.

Ga plannen

Begin heerlijk vroeg aan je dag, in de ochtend zijn de meeste mensen productiever dan in de middag of avond. Nu denk je misschien meteen 'nou ik niet', en daar heb je nu nog gelijk in. Je zal er namelijk even aan moeten wennen maar het zeker de moeite waard. Je bent dan net een uurtje eerder aan de slag dan de rest van Nederland waardoor je goed de agenda kan doornemen. Zo heb je meteen in kaart waar je tijd van die dag naar toe gaat en welke prioriteiten je dus moet stellen. Begin altijd met de taak waar je het meeste tegen op ziet. Psychologisch werkt het namelijk zo dat als je die taak hebt afgerond de rest van je dag alleen maar beter aanvoelt, en het is niet voor niets dat alle topondernemers dit schijnen te doen.

3. Gebruik slimme tools

Nee geen sigaar uit eigen doos, als softwaremaker AFAS hebben wij natuurlijk ontzettend veel manieren om je dagelijks werk leuker, eenvoudiger en efficiënter te maken. Maar ik richt me nu vooral op jou als individu. Wat kan jij nu doen? Hieronder een aantal apps die mij helpen en het proberen waard zijn:

Evernote - iedereen kent het denk ik al wel. Even snel een notitie maken, afbeeldingen opslaan et cetera. Ik zie dit als je digitale post-it. Gevaar is wel dat je alleen maar zaken toevoegt en nooit iets verwijderd :).

IFTTT - Misschien heb je hier al wel over gelezen maar dit staat voor If This Then That. Een tikje ingewikkelde app, dat geef ik eerlijk toe, maar wel het proberen waard. Zo heb je nooit meer dat je jouw smartphone op stil moet zetten als je een overleg in loopt. De app zorgt ervoor dat jij zaken aan elkaar kan koppelen. IFTTT zorgt ervoor dat je apps aan elkaar kan koppelen, dus wanneer er een bepaalde actie is koppelt de app er meteen jouw gewenste gevolg aan. Op die manier hou je dus meer tijd voor je werk en voorkom je foutjes. Het makkelijkste vind ik overigens om via je pc alles in te stellen. Maak een account aan en vervolgens kies je uit alle applets, zoals dat mooi heet.

iAnnotate - lijkt een weinig bijzondere app, maar is zo simpel dat het bijna briljant is. Feitelijk is het een PDF, afbeelding, Word, Excel en Powerpoint-app. Het zorgt er alleen voor dat je super snel aantekeningen kan maken bij deze documenten, deze kan delen en vervolgens waar dan ook opslaan. Heel handig als je veel PDF's en Powerpoints te bekijken en beoordelen hebt, scheelt je namelijk een hele mail typen!

Kortom, stress hoort bij een uitdagende baan, dat is denk ik niet anders. Alleen moet je er wel op een gezonde manier mee omgaan om te voorkomen dat de stress je overneemt. Zo blijf jij ook in 2018 megaproductief en ontspannen!

Meer lezen?