Een ESG-rapportage is eigenlijk helemaal geen rapportage. ESG is een raamwerk dat bedrijven kunnen gebruiken als ze rapporteren over hun niet-financiële prestaties.
De afkorting ESG staat voor Environment, Social and Governance, de drie duurzame aspecten van het functioneren van een bedrijf: milieu, maatschappij en een goede ondernemingsstructuur. Omdat de term ESG-rapportage breed is verspreid, gebruiken wij hem in deze blog ook.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die steeds meer bedrijven verplicht om inzicht te geven in hun impact op mens, milieu en klimaat. Het doel van de ESG-rapportage is om ervoor te zorgen dat bedrijven en organisaties zoeken naar een gezonde balans tussen winst, transparantie, maatschappelijke belangen en het milieu. De gedachte is dat alles en iedereen daar beter van wordt, óók de bedrijven zelf. Beleggers gebruiken de ESG-rapportages van bedrijven bijvoorbeeld om hun langetermijnvisie te bepalen.
Hoe gaat een bedrijf om met milieu-uitdagingen? Welke bijdragen levert het om klimaatverandering tegen te gaan? Dat is voor een chemisch bedrijf natuurlijk anders dan voor een zuivelproducent of een restaurantketen. Veel bedrijven nemen in dit deel van de rapportage hun CO2-uitstoot, energieverbruik, vermindering van afval en milieuvriendelijk vervoer op.
Bedrijven hebben een grote maatschappelijke rol, onder andere door werkgelegenheid te bieden en door producten te verkopen. Als maatschappelijke issues moeten worden opgelost, mogen we dus ook naar bedrijven kijken. Met een eerlijk beleid op het gebied van mensenrechten en werkomstandigheden kunnen bedrijven een grote bijdrage leveren aan het welzijn van de maatschappij.
Vanaf boekjaar 2025 geldt de ESG-verplichting voor alle grote ondernemingen. Een jaar later moeten beursgenoteerde mkb-ondernemingen een ESG-rapportage opnemen.
De verplichting om een ESG-rapportage op te nemen, gaat zorgen voor grote wijzigingen in bedrijfsvoering en beleid. Bedrijven worden namelijk gedwongen om aandacht te besteden aan duurzaamheid in hun bedrijfsprocessen en hier verbeteringen in door te voeren.
In onze ERP-software is een aantal standaard control frameworks meegeleverd. Helemaal gratis. Bij AFAS dragen we maatschappelijk verantwoord ondernemen een warm hart toe. Wij vinden het belangrijk dat organisaties hun verantwoordelijkheid nemen voor mens en maatschappij, en dat ze goed bestuur nastreven.
De AFAS control frameworks zijn een blauwdruk voor alle thema’s waarover je moet rapporteren.
Je moet zelf vaststellen welke data je gaat verzamelen, waar die vandaan moet komen, wie er verantwoordelijk voor is en waar de data wordt opgeslagen. Ook moet je zelf de data interpreteren. Het control framework zorgt ervoor dat alle data die je hebt benoemd, vanaf het begin op een centrale plek worden verzameld. Daardoor kun je de data voor de rapportage jaar in, jaar uit snel ophalen als je alles eenmaal goed hebt ingericht. Handig toch?
Succesvol kwaliteitsmanagement regel je met het Control Framework van AFAS
Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering met een GRC-module? Blijf in control met het Control Framework in AFAS!