Eind 2025 loopt het bestaande financieringssysteem voor gemeenten en provincies af. Er komt wel een nieuw systeem, maar dat gaat pas in 2027 van start.
Hierdoor ontstaat voor gemeenten en provincies een financiële kloof van ongeveer 3 miljard euro. Eigenlijk kunnen we dat gerust een ravijn noemen.
Het kabinet heeft eenzijdig besloten om in 2026 over te stappen op een nieuwe financieringssystematiek voor gemeenten en provincies. Normaal gesproken worden er dan adequate overgangsmaatregelen getroffen, maar daarover is in dit geval nog veel onduidelijkheid. Zeker is wel dat Nederlandse gemeenten en provincies in 2026 te maken krijgen met een enorme financiële uitdaging. Hun budgetten komen zwaar onder druk te staan. Ze zullen alle zeilen moeten bijzetten om essentiële diensten te blijven financieren, zoals jeugdzorg, woningbouw en armoedebeleid.
Ravijnjaar 2026 staat voor het gigantische gat tussen het oude en het nieuwe financieringssysteem, waar gemeenten en provincies op de een of andere manier mee moeten omgaan. In feite is er in dat jaar géén systeem. Hoe kunnen Nederlandse gemeenten en provincies anticiperen op zo’n enorm begrotingstekort?
Aan het begrotingstekort dat gemeenten te wachten staat, kan software niets doen. Was het maar waar! Slimme software kan je wél helpen met een goede voorbereiding. Want onze ERP-software geeft je met één druk op de knop helder inzicht in je financiële situatie. Als je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je betere beslissingen nemen in de aanloop naar ravijnjaar 2026. Je kunt dus nu al anticiperen op de klap die nog gaat komen.
Met AFAS ERP-software hoef je gegevens maar één keer in te voeren. Je hebt een consistente, centrale bron waar alle informatie is opgeslagen. Zo verklein je de kans op fouten en voorkom je onnodige uitgaven. Je werkt veilig in de cloud in Nederland.
AFAS heeft in de zomer van 2024 een ERP-pakket speciaal voor gemeenten en provincies uitgebracht. Daarmee heb je één sterk basissysteem om processen te automatiseren. Alle informatie waar je als gemeente of provincie over beschikt, is in dat centrale systeem geïntegreerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat facturen voor gemeentelijk gefinancierde jeugdzorg rechtstreeks naar de financiële administratie gaan en daar automatisch worden herkend en verwerkt.
Je kunt alle organisatieprocessen vastleggen in de software. Daarmee krijg je niet alleen een betere kijk op alles wat geld kost of juist oplevert, maar bespaar je ook tijd en geld en houd je ruimte over om je te richten op wat echt belangrijk is.
Voordelen van ERP-software
AFAS is één sterk basissysteem voor gemeenten & provincies om processen te optimaliseren.
Data, digitalisering en automatisering bieden gemeenten grote kansen. Maar gemeenten laten die nog vaak liggen, stelde onder meer Jan Peter Balkenende in de AFAS-talkshow De kracht van data gedreven werken binnen overheidsorganisaties.
Nederlandse gemeenten hebben de handen ineen geslagen om hun informatievoorziening te moderniseren en verbeteren. Samen hebben ze Common Ground ontwikkeld. Wat is het en hoe wordt het toegepast?