Werken met zzp’ers is al jarenlang populair en kan dat ook blijven, mits de regels goed worden nageleefd. Nu de Belastingdienst de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) actiever handhaaft, kiezen sommige organisaties ervoor om hun samenwerking met zzp’ers te heroverwegen. Dit komt vaak voort uit onzekerheid over de mogelijke gevolgen. Goede HRM-software kan helpen om duidelijkheid te scheppen.
Een schijnzelfstandige is op papier een zzp’er, maar functioneert in de praktijk als een medewerker van de organisatie. Schijnzelfstandigen voldoen niet aan meerdere kenmerken die in de Wet DBA worden benoemd.
Zzp’ers:
Heb je schijnzelfstandigen aan het werk? Dan moet je ze wettelijk gezien in loondienst nemen.
Werk je met zzp’ers en beschouwt de Belastingdienst die als schijnzelfstandigen, dan krijg je eerst een waarschuwing. Je krijgt drie maanden de tijd om alsnog te voldoen aan alle kenmerken van zelfstandigheid. Doe je dat niet, dan kun je een naheffing krijgen. En die kan flink in de papieren lopen. Met ingang van 2026 worden er ook boetes uitgedeeld.
Let wel: handhaving van de Wet DBA richt zich niet op schijnzelfstandigen, maar op de organisaties die hen inzetten.
Vooral in de zorg is dit een bekend probleem. Thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen, bijvoorbeeld, schakelen vaak verpleegkundigen in als zzp’er. Deze professionals bepalen zelf hun uurtarief en werktijden, en zorgen zelf voor de nodige verzekeringen. Wel doen ze precies hetzelfde werk als medewerkers in loondienst, moeten ze zich houden aan strikte instructies en protocollen en moeten ze werken met de materialen van de organisatie.
Kortom, ze staan onder het gezag van de organisatie waarvoor ze werken. Ze zijn schijnzelfstandig.
Met een vast dienstverband kun je als organisatie deze naheffingen en boetes voorkomen. Vooral als je niet zeker weet of je aan de Wet DBA voldoet, scheelt dat veel stress. Wist je trouwens dat het al vrij snel voordeliger is om mensen in loondienst te nemen? Afgezien van het hogere uurtarief dat zzp’ers berekenen, profiteer je als werkgever van meerdere voordelen.
Wil je bijhouden wie er in loondienst werkt en wie er als zzp’er wordt ingeschakeld? Inzicht in de kosten, facturen en gewerkte uren? Zzp’ers in dienst nemen? Onze HRM-software geeft je niet alleen inzicht, maar ook overzicht. Sterker nog, de software levert je meer tijd op voor belangrijke zaken als strategische personeelsplanning en talentmanagement. Ook de AFAS Pocket app en Employee Self Service, die je toegankelijk kunt maken voor zowel zzp’ers als vaste medewerkers, zijn mooie tools om de betrokkenheid bij de organisatie te vergroten.
Schijnzelfstandigheid wordt strenger gecontroleerd door de Belastingdienst. Werk jij met schijnzelfstandigen? Dan is het verstandig om te overwegen hen in loondienst te nemen. Ontdek hoe de HRM-software van AFAS je hierbij helpt.