Auteur: Jortijn Bijl

Zet techniek in tegen technostress

De krantenkoppen liegen er niet om: de mens wordt bedreigd door technostress. Deze technologische overbelasting is een nieuwe beroepsziekte. Gelukkig is er een verrassende oplossing: techniek. Maar hoe bestrijd je technostress met techniek?

Het past natuurlijk volledig in de tijdgeest. Stuurden we elkaar vroeger nog brievenpost die twee dagen later aankwam, nu ben je áltijd bereikbaar. Je bent continu verbonden en het loskomen wordt steeds lastiger. Zelfs op vakantie wil je toch nog even die mail lezen of dat ene berichtje sturen. 

Dat het om een serieus probleem gaat, kun je afleiden uit de verschillende internationale onderzoeken. Technostress zou zich op het werk ontwikkelen, maar ondertussen doorsijpelen naar het privé-leven. In Frankrijk is er daarom een heus mailverbod na werktijd ingesteld en in Duitsland is bij BMW het ´recht op bereikbaarheid´ ingevoerd.

Anti-technostress cursus

Check je vijf keer per uur je telefoon? Hoor je ´s nachts biepjes die er niet zijn? Staat het zweet in je handen als je je inbox opent? Dan ben je speciaal geselecteerd voor deze anti-technostress cursus!

Je kunt natuurlijk een week op de hei gaan zitten, een meditatie weekend inplannen of je telefoon in het water gooien. Op de korte termijn kan je heerlijk zen zijn, maar na een paar dagen zal de spanning weer toenemen. Je collega´s waren nu eenmaal niet op het meditatie-weekend en verwachten direct reactie op hun mails. Dus hoe je het ook went of keert: de geest is uit de fles. De digitale mogelijkheden en de snelheid nemen alleen maar toe.

De oplossing zit ´m ironisch genoeg in de techniek zelf. Laat de digitale middelen vóór je in plaats van tegen je werken. Stel je telefoon bijvoorbeeld zo in dat je éénmaal in het uur Whats-app berichten ontvangt. Of laat je computer eraan herinneren dat je na een half uur wat oefeningen moet doen, om je schouders te ontlasten. Laat je motiveren door je hardloop-app of zet ´m lekker uit als je liever een middag op de bank zit.

Hoe software helpt

In de werkomgeving helpt het om adequate en gebruiksvriendelijke software in huis te hebben. Bij AFAS leggen we bijvoorbeeld alles in één keer vast in alle systemen. Hiermee voorkom je dat je vijf keer hetzelfde adres moet wijzigen of rapporten kwijtraken. Het is fijn om erop te kunnen vertrouwen dat alle systemen dezelfde informatie bevatten.

Daarnaast kun je in AFAS vrijwel ieder proces borgen met de uitgebreide workflow module, wat rust creëert. Je kunt veel taak- en procesgerichter gaan werken. Via je dashboard blijf je precies op de hoogte hoe de organisatie ervoor staat en wat er speelt. Zo kun je hoofd- en bijzaken beter scheiden met als gevolg een oase van rust in je hoofd. Wie heeft er nog een meditatietraining nodig?

De oplossing is dus eigenlijk simpel: know your enemy. Als je weet hoe je technologie kunt gebruiken om je leven makkelijker te maken, dan zal de technostress verdwijnen. Wie weet kan de beroepsziekte dan binnen mum van tijd van het lijstje worden geschrapt. 

Meer lezen?