De werkelijkheid is anders. Het aantal leveranciers neemt de laatste jaren zienderogen af. Primaccount van Montana ging over naar Unit4 om met Unit4 Fiscaal op te gaan in Fiscaal Gemak. Daarnaast werd Sdu Belasting Office (SBO) vorig jaar onderdeel van collega-uitgever Elsevier Nextens. Bij die gelegenheid adviseerde de SRA gebruikers van SBO overigens om over te stappen naar Unit4 of AFAS. Met elkaar bedienen Unit4 en AFAS het grootste deel van de markt. AFAS is met 1,3 miljoen aangiftes per jaar marktleider.
In de praktijk kan dat behoorlijk tegenvallen. Hoe migreer je dossiers, zowel digitaal als niet-digitaal, naar een nieuwe omgeving? Wat moet er met ‘oude data’ gebeuren? Dat zijn lastige vragen. Maar wat nog veel belangrijker is: als je serieus werk wilt maken van een overstap is een duidelijke visie over hoe je wilt werken, nu en in de toekomst, een must. Je wilt immers een weloverwogen keuze maken, waarmee je weer jaren vooruit kunt.
Niet alle leveranciers zijn al zover, maar het gaat wel steeds meer die kant op. AFAS heeft bewezen dat een web-based pakket qua efficiency en gebruiksgemak probleemloos werkt. Wij lanceerden al in 2002 (samen met EY) een online fiscaal softwarepakket en die voorsprong is door de jaren heen verder uitgebouwd. Dat is mede een gevolg van het feit dat bij de ontwikkeling van de laatste versie van AFAS Fiscaal tientallen accountantsorganisaties betrokken zijn geweest. Online werken is makkelijk; zo heb je dossiers altijd bij de hand en kun je de cliënt optimaal van dienst zijn.
Uiteraard zit in het ERP-pakket van AFAS een fiscale module. Maar AFAS Fiscaal is een zelfstandig pakket dat speciaal voor de aangiftemarkt is ontwikkeld. Het is geschikt voor zowel Big Four-organisaties als accountantskantoren in het mkb. Het is wel zo dat AFAS Fiscaal minder geschikt is voor kantoren die een beperkt aantal aangiftes verzorgen. Dan ligt de combinatie met een boekhoudprogramma meer voor de hand.
Dat is natuurlijk niet zo. Ieder accountantskantoor is vrij in de keuze van een leverancier. In de praktijk zien we echter niet heel erg veel mobiliteit. Logisch, omdat een overstap een behoorlijk project is. Denk aan het overzetten van certificaten, de digitale dossiers en de aangiftehistorie. Tegen die achtergrond is het heel begrijpelijk dat accountantskantoren de overweging over te stappen naar een andere leverancier heel erg serieus nemen.
Helaas, dit is niet zo. Een fiscaal softwarepakket moet natuurlijk onderhouden worden op wettelijk gebied. Maar echt doorontwikkelen, de software effectiever maken, beter geschikt om persoonlijk advies aan jouw clienten te bieden, dat gebeurt doorgaans weinig. We organiseren jaarlijks inspraaksessies en door het jaar heen klankboardsessies met groepen klanten. Zo horen we welke wensen en verlangens er onder klanten leven. Daar proberen onze ontwikkelaars zoveel mogelijk rekening mee te houden. Op die manier hebben wij uitstekende samenwerkingsrelaties met onze klanten en een softwareoplossing die aansluit bij de wensen van de toekomst
Niet volledig nee, maar wel een heel stuk. Het vraagstuk van de robotisering in de samenleving laat ook accountants en fiscalisten niet ongemoeid. Bij AFAS zijn we van mening dat we het adviesproces voor een belangrijk deel kunnen automatiseren. Door bijvoorbeeld data uit de bedrijfsvoering te interpreteren en afwijkingen te signaleren bieden we accountants en fiscaal adviseurs inzicht en overzicht. Op die manier leveren we met onze fiscale aangiftesoftware duidelijk toegevoegde waarde. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. De vertaalslag maken van welke impact dat heeft op jouw klant en zijn situatie, kan nog altijd het beste gedaan worden door een accountant of fiscalist!