Dat is ons uitgangspunt. We doen er alles aan om een organisatie te zijn die open staat en ruimte biedt aan enthousiaste mensen. En dan maakt het niet uit wat voor genderidentiteit, seksuele geaardheid, etniciteit, geloofsvoorkeur, capaciteiten en ervaring je hebt.
De manier waarop we met diversiteit omgaan past ook in ons CSR-beleid, wat we niet voor niets Met Liefde hebben genoemd.
Op deze pagina nemen we je mee in de huidige stand van zaken, initiatieven die we nu aan het uitvoeren zijn en projecten die we de komende tijd gaan uitvoeren.
Een Nederlands familiebedrijf aan de rand van de Veluwe. Hoe divers kan dat zijn? Nou, meer dan je misschien denkt. Dat gaat niet vanzelf, en het gaat ook niet altijd goed. Maar we werken er heel bewust aan. Niet door ons blind te staren op cijfers, maar door te investeren in onze bedrijfscultuur en vooral door actie te ondernemen.
Met diversiteit zijn we er niet. We willen vooral een inclusieve organisatie zijn. Dat betekent dat ons uitgangspunt is dat verschillen verrijken en dat we daarom nieuwsgierig zijn naar elkaar, en open staan voor andere ideeën en gebruiken. Het betekent ook dat we kwetsbaarheid koesteren. Je ziet dat bijvoorbeeld terug bij onze Cultuurcafés: hier vertellen collega’s over hun burn-out of over hoe het is om te vasten.
Een aantal jaren geleden zag ons medewerkersbestand er hoofdzakelijk uit zoals je misschien zou verwachten bij een IT-bedrijf: jonge hbo-geschoolde mannen. Maar dat verandert gestaag: inmiddels is bijna de helft van de medewerkers die aangenomen wordt vrouw, stijgt het aantal medewerkers met een niet-Nederlandse afkomst, en neemt het aandeel collega’s dat qua religie of seksuele voorkeur ondervertegenwoordigd is in onze branche toe.
34% van de medewerkers is vrouw. Dat is boven het gemiddelde in onze branche (18%), maar nog lang niet waar we willen zijn. Van alle nieuwe medewerkers die in 2023 bij ons kwamen werken is 46% vrouw.
Dit is de gemiddelde leeftijd van alle medewerkers. Via onze academy trekken we veel net-afgestudeerden aan.
We trainen onze medewerkers die regelmatig sollicitanten spreken en beoordelen om zich bewust te worden van de vooroordelen die ze mogelijk hebben. Ook gaan we de komende tijd actief op zoek naar sprekers voor onze maandelijkse medewerkersbijeenkomst om het heel AFAS nieuwe inzichten te geven en bewust te maken van de problematiek.
Naast de trainingen voor onze medewerkers die bij recruitment betrokken zijn willen we ook het proces zodanig inrichten dat de kwaliteiten van een individu de boventoon voeren en er zo minder kans is op afwijzing door onbewuste aannames van onze kant.
HR-professionals zijn zich in toenemende mate bewust van de positieve gevolgen van het nastreven van een divers medewerkersbestand. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Desondanks geeft de helft van de HR-professionals (49 procent) aan dat er binnen hun organisatie geen focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie binnen de organisatie.