Wat zijn ADV-dagen en ATV-dagen? Deze termen hoor je vaak als je werkt in Nederland, maar niet iedereen weet precies wat ze inhouden. Beide zijn vormen van extra vrije dagen die werknemers kunnen gebruiken naast hun reguliere vakantiedagen. Ze helpen bij het bevorderen van een gezonde werk-privé balans en kunnen bijdragen aan het welzijn van medewerkers. Maar hoe werken ze precies? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee? In dit artikel duiken we diep in de wereld van ADV-dagen en ATV-dagen om je een helder beeld te geven van hun belang en toepassing.
ADV-dagen, oftewel Arbeidsduurverkorting dagen, en ATV-dagen, oftewel Arbeidstijdverkorting dagen, zijn ontstaan uit de behoefte om de werkdruk te verlagen en de werkgelegenheid te bevorderen. In de jaren '80 en '90 werden deze dagen geïntroduceerd als onderdeel van arbeidsvoorwaarden om werknemers extra rust te geven en zo de productiviteit en tevredenheid te verhogen. De wetgeving rondom deze dagen is in de loop der jaren aangepast, met verschillende aanpassingen afhankelijk van sector en bedrijfsspecifieke afspraken.
ADV-dagen staan voor Arbeidsduurverkorting dagen. Deze dagen worden toegekend aan werknemers om de werkweek te verkorten zonder dat dit ten koste gaat van hun salaris. Het idee is dat werknemers minder uren werken, maar toch hetzelfde loon ontvangen.
Belangrijke voordelen van ADV-dagen zijn:
De berekening van ADV-dagen hangt af van de afspraken die zijn gemaakt in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) of individuele arbeidsovereenkomsten. Meestal wordt een bepaald aantal uren per jaar omgezet in ADV-dagen, die de werknemer vrij kan nemen.
ATV-dagen, of Arbeidstijdverkorting dagen, zijn vergelijkbaar met ADV-dagen, maar hebben een iets andere basis. ATV-dagen zijn bedoeld om de werktijd per dag of week te verkorten, wat leidt tot extra vrije tijd voor de werknemer.
Belangrijke voordelen van ATV-dagen zijn:
Het belangrijkste verschil tussen ADV- en ATV-dagen ligt in de manier waarop ze worden toegekend en gebruikt. ADV-dagen worden meestal op jaarbasis berekend en ingepland, terwijl ATV-dagen vaak meer flexibel worden ingezet, afhankelijk van de werkdruk en individuele afspraken.
ADV-dagen worden vaak berekend op basis van de totale werktijd die een werknemer per jaar werkt. Bijvoorbeeld, een werknemer die 40 uur per week werkt, kan recht hebben op een aantal ADV-dagen per jaar, afhankelijk van de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) of bedrijfsafspraken.
ATV-dagen worden meestal flexibeler ingezet. Werknemers kunnen bijvoorbeeld elke week een uur minder werken, wat resulteert in een extra vrije dag per maand.
Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het gebruik van ADV-dagen en ATV-dagen. Vaak moeten deze dagen in overleg met de werkgever worden opgenomen en kunnen ze niet zomaar worden opgespaard. Deze kunnen per sector en bedrijf verschillen. Raadpleeg daarom altijd je cao of werkgever.
Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!