Het verwelkomen van een nieuwe collega is altijd een positief moment. Het is belangrijk om de nieuwe aanwinst van het team op een goede manier welkom te heten. Omdat het zo’n belangrijk moment is, lichten we in dit blog toe hoe je het aanpakt.
Je kunt een nieuwe medewerker op verschillende manier welkom heten. Bijvoorbeeld door een persoonlijke rondleiding te geven en hem of haar voor te stellen aan directe collega’s en andere belangrijke personen.
Waardevoller is misschien nog dat alles voor de nieuwe collega geregeld is. Heeft je nieuwe collega vanaf dag één toegang tot alle systemen, de juiste werkkleding, een werkplek of de juiste hardware (zoals een laptop of telefoon)? Dan weet je gelijk of de boel geregeld is. Maar nog belangrijker: je geeft de nieuwe medewerker het gevoel dat hij of zij van waarde is. Vanaf dag één staat alles klaar: we willen graag van jouw expertise profiteren in je nieuwe job!
Het aannemen van nieuwe mensen is een duur en intensief traject. Daarnaast speelt de krapte op de arbeidsmarkt in veel branches ook een grote rol. Het is dan ook van belang om nieuwe collega's een warm welkom te geven. De eerste maanden zijn zeer bepalend voor een langer verblijf van de nieuwe collega. Een goed begin is het halve werk, toch? Door aandacht te besteden aan zijn of haar komst, straal je namelijk gelijk uit dat je iemand waardeert. Je laat zien dat de nieuwe medewerker een aanwinst is voor het team en er gelijk al bij hoort.
Zoals we al kort hebben aangekaart, kun je een nieuwe medewerker op verschillende manieren welkom heten. We zetten de voor- en nadelen van twee manieren hier voor je op een rij.
Afhankelijk van de grootte van het team waarin de nieuwe collega komt werken, kun je een algemene introductie of een rondleiding geven.
Een algemene introductie doe je op een centraal moment, bijvoorbeeld bij een team-meeting. Het voordeel is dat je op zo’n moment zeker weet dat alle collega’s hierbij aanwezig zijn. Het nadeel is dat het voor de nieuwe medewerker lastig kan zijn om gelijk te onthouden wie wie is.
Bij een rondleiding heb je één-op-één introducties. Dit maakt het voor de nieuwe collega een stuk makkelijker om in ieder geval (bijna) iedereens naam te onthouden. Hier kies je voor bij een kleiner team, zodat je niet 2 uur lang alleen maar aan het rondlopen bent.
Het nadeel is dat je sneller mensen misloopt omdat ze net even naar het koffiezetapparaat of naar een overleg zijn gelopen.
Je kunt ook kiezen voor een welkomstmail of een introductiebericht via het intranet. Heeft iedereen in het team drukke en afwijkende agenda’s? Dan is dit een goede uitkomst. Zo geef je iedereen de ruimte om aandacht te besteden aan de nieuwe collega wanneer dat het beste uitkomt. Stimuleer wel altijd om 1-op-1-kennismakingen te plannen met belangrijke collega's.
Je kunt je natuurlijk ook iets geks doen. Bij AFAS verwelkomden we onze 500e medewerker op een wel hele bijzondere manier.
De ideale introductie is persoonlijk én passend bij de organisatie. Om dit voor elke nieuwe medewerker even goed te regelen, is het handig om een template te gebruiken. Zo kun je in je HR-software bijvoorbeeld een welkomstmail-template opstellen die je gemakkelijk voor elke nieuwe medewerker personaliseert. Ook kun je software gebruiken om automatisch het nodige te regelen: hardware, bedrijfskleding, een welkomstpakket. Je weet wanneer de nieuwe medewerker in dienst komt. Maak er een mooie workflow van, automatiseer het proces en regel het vanaf dag één.
Starten er maandelijks nieuwe mensen? Dan kan het handig zijn om rondleidingen en introductiemomenten op te nemen in de maandelijkse planning. Voor een écht goede introductietijd kies je voor onboarding voor iedere collega. Meer weten? Check ons blog over onboarding.
Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!