Thuiswerkvergoeding: inzicht in de vergoeding voor thuiswerkers

Thuiswerken is tegenwoordig steeds populairder geworden, vooral door de ontwikkelingen in technologie en de recente gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie. Thuiswerken biedt flexibiliteit en gemak, maar het brengt ook kosten met zich mee. In deze blog zullen we alles bespreken wat je moet weten over de thuiswerkvergoeding in Nederland.

Wat is een thuiswerkvergoeding?

Een thuiswerkvergoeding is een vergoeding die een werkgever betaalt aan werknemers die regelmatig vanuit huis werken. Het is bedoeld om de extra kosten te dekken die werknemers maken door thuis te werken, zoals internet- en telefoonkosten, energieverbruik en de aanschaf van kantoorbenodigdheden.

Waarom is een thuiswerkvergoeding belangrijk?

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar het brengt ook kosten met zich mee. Werknemers die vanuit huis werken, moeten mogelijk extra uitgaven doen om hun werkruimte in te richten en te onderhouden. Een thuiswerkvergoeding is belangrijk omdat het werknemers helpt bij het dekken van deze kosten en het creëren van een eerlijke werkomgeving.

Hoe wordt de hoogte van een thuiswerkvergoeding bepaald?

De hoogte van een thuiswerkvergoeding kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gemaakte kosten, het aantal dagen dat een werknemer vanuit huis werkt en de regelingen die een werkgever hanteert. Sommige werkgevers hanteren een vast bedrag per maand, terwijl anderen de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoeden op basis van bonnetjes en facturen.

De laatste jaren zie je dat veel van deze vergoedingen bepaald worden in de cao. Twijfel je of je recht hebt op een thuisvergoeding? Raadpleeg je cao of informeer bij je HR-afdeling.

Hoe wordt de hoogte van een thuiswerkvergoeding bepaald?

De hoogte van een thuiswerkvergoeding kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gemaakte kosten, het aantal dagen dat een werknemer vanuit huis werkt en de regelingen die een werkgever hanteert. Sommige werkgevers hanteren een vast bedrag per maand, terwijl anderen de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoeden op basis van bonnetjes en facturen.

#Hoe kan een werkgever een thuiswerkvergoeding implementeren?

Een werkgever kan een thuiswerkvergoeding implementeren door een duidelijke regeling op te stellen en deze te communiceren naar de werknemers. Het is belangrijk dat de regeling transparant is en de voorwaarden en hoogte van de vergoeding helder worden gecommuniceerd.

Tip:in AFAS Software zit standaardfunctionaliteit voor het vastleggen van thuiswerkdagen.

Welke kosten worden gedekt door een thuiswerkvergoeding?

Een thuiswerkvergoeding kan verschillende kosten dekken. Denk aan:

  • Elektriciteitsverbruik
  • Waterverbruik
  • Verwarming
  • Koffie en thee
  • Toiletpapier
  • Internet
  • Kantoormeubilair
  • De aanschaf van een ergonomische bureaustoel

De specifieke kosten die worden gedekt, kunnen per werkgever verschillen. De ene werkgever geeft je een bedrag om je thuiswerkplek in te richten, de andere werkgever heeft een hele berekening wat je per thuiswerkdag ontvangt.

Zijn er uitzonderingen voor de thuiswerkvergoeding?

Ja, er zijn uitzonderingen voor de thuiswerkvergoeding. Zo geldt de vergoeding bijvoorbeeld niet voor werknemers die incidenteel vanuit huis werken, zoals bij een ziektedag. Daarnaast kunnen werkgevers ervoor kiezen om specifieke kosten niet te vergoeden of een maximumbedrag vast te stellen.

Hoe kan een werknemer een thuiswerkvergoeding aanvragen?

Een werknemer kan een thuiswerkvergoeding aanvragen door contact op te nemen met de werkgever of de afdeling personeelszaken. Het is belangrijk om de vereiste informatie te verstrekken, zoals de gemaakte kosten en bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen.

 Welke andere regelingen zijn er voor thuiswerkers?

Naast de thuiswerkvergoeding zijn er ook andere regelingen voor thuiswerkers. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten voor een thuiskantoor, een fietsregeling of een tegemoetkoming in de kosten voor internet en telefoon.

Kies voor slimme HR-software

Steeds meer medewerkers werken structureel één of meerdere dagen per week thuis. De medewerker kan de thuiswerkdagen bijvoorbeeld gemakkelijk vastleggen in onze software. Het vastleggen van de thuiswerkdagen geeft je inzicht en vervolgens automatiseer je gemakkelijk de thuiswerkvergoedingen in jouw organisatie!

Alle artikelen

Breng je HR- en salarisadministratie samen in één softwarepakket

Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!