Automatisering levert Kolibrie forse tijdswinst op

Dat je als applicatiebeheerder het verschil kunt maken bewees Joyce Voll bij Payroll- en HRM  dienstverlener Kolibrie. Ze bedacht een manier van werken, waar anderen aanvankelijk niet in geloofden. Gesteund door haar directie en de software van AFAS zette ze door. Met een indrukwekkend resultaat.

“Veel ondernemers denken dat ze het schaap met de vijf poten moeten zijn. Dat is natuurlijk onzin. Het is juist de kunst om goede mensen om je heen te verzamelen.” Aan het woord is Harold Briels, commercieel directeur bij Kolibrie. “Als vertegenwoordigers van een bedrijf dat payroll- en HRM-diensten verkoopt, hebben wij als directie uitgesproken ideeën over hoe je in een organisatie met elkaar het beste resultaat bereikt. Door niet alleen het talent van medewerkers maximaal te benutten, maar ook door te investeren in bedrijfsautomatisering. Daarmee maken wij de dienstverlening van ons bedrijf bewezen beter en sneller.”

Spectaculaire tijdwinst

Joyce bedacht onlangs een andere manier om het geheel administratief beter in te richten binnen AFAS, legt ze uit. “Niet zoals we het altijd al deden, maar op basis van wat echt zinvol was. Je kunt allerlei gegevens invoeren van medewerkers, maar als je er verder niets mee doet, is dat niet efficiënt. Andere payrollers en sommige deskundigen zagen echter niets in mijn idee. Toch heb ik doorgezet.” En met succes. In de vorige softwareomgeving duurde het draaien van een verloningsrun minimaal twee uur. Die verwerkingstijd is spectaculair verminderd, tot niet meer dan vijftien minuten. Op een totaal van vijftienduizend medewerkers scheelt dat een slok op een borrel. En bij seizoenspieken van vijfentwintigduizend medewerkers natuurlijk nog een stuk meer.

Meten is weten

“Je moet niet alles kapotmeten, maar natuurlijk wel weten waarover je praat”, zegt Harold Briels. “Wij worden als directie heel blij van de maatwerkanalyses die we krijgen aangeleverd. Wij hebben hierdoor voortdurend goed in beeld hoe we ervoor staan op het gebied van omzet, marges, targets, uitval, inleen, bleeders en afhakers. Overigens is het systeem zo ingericht dat wanneer er signalen zijn dat relaties afscheid van ons zouden willen nemen, onze accountmanagers en interne consultants daarover via een workflow direct worden geïnformeerd.”

Analyses en rapportages zijn nuttig, stelt Briels, maar vertellen naar zijn mening niet het hele verhaal. “Je moet je niet blindstaren op cijfers, maar ook oog blijven houden voor het menselijke aspect.” Dit wordt wel het best geïllustreerd door de manier waarop Briels zegt de tijdwinst te benutten die de slimme automatisering oplevert. “Die investeren wij onder andere in onze relaties. Een servicegerichte houding is in het horecawezen namelijk extreem belangrijk. Dat blijkt wel uit het feit dat we in de branche niet over klanten spreken, maar over gasten. Kolibrie heeft zelf trouwens ook helemaal geen klanten, alleen maar relaties. Daarnaast zorgt de tijdswinst er ook voor dat we kunnen investeren in de rol en werkzaamheden van onze interne medewerkers.

Alles lezen?

Ben je benieuwd naar het complete verhaal van Kolibrie HRM voor Horeca?