“De HRM-software is een belangrijk verlengstuk van het werk”

In de post-hbo opleiding HRM gaat het niet alleen over strategisch personeelsbeleid, maar ook over slim automatiseren. Als een van de eersten volgde HR-businesspartner Remco Siebes de opleiding en hij vond dat bijzonder nuttig. “We hebben heel veel geleerd van elkaar.”

 

Radiotherapiegroep in het kort

Branche:

Gezondheidszorg

Aantal medewerkers:

250 medewerkers

Gevestigd in:

Arnhem & Deventer

Klant van AFAS sinds:

15 februari 2013

Softwaregebruik:

ERP

Interview met:
Remco Siebes (HR-businesspartner)

Remco Siebes en zijn HRM-collega bij Radiotherapiegroep zeiden weleens tegen elkaar: als onze kennis van de HRM-software groter was, zouden we er waarschijnlijk meer uit kunnen halen. Toen ze via een nieuwsbrief van AFAS werden geattendeerd op de nieuwe post-hbo opleiding HRM wisten ze meteen: dat is iets voor ons. “Gedurende 22 weken één dag in de week bijgespijkerd worden over HRM-onderwerpen én de software van AFAS, dat klonk ons als muziek in de oren”, zegt Remco. Omdat ook zijn leidinggevende enthousiast was, kreeg hij groen licht om de post-hbo ook daadwerkelijk te gaan volgen. Remco’s collega deed overigens een andere opleiding.

Remco houdt zich eigenlijk al zijn hele werkzame leven (sinds 2016) bezig met HRM. Hij trad in het voorjaar van 2019 in dienst bij de Radiotherapiegroep. Hij begon er als personeelsconsulent en groeide door tot HR-businesspartner. In die functie verricht hij alle voorkomende HR-werkzaamheden voor circa 150 medewerkers van de Paramedische Dienst van Radiotherapiegroep. 

Brandjes voorkomen

Door de post-hbo te gaan volgen, hoopte Remco los te komen van het sterk operationele karakter van zijn werk en meer tactisch en strategisch te kunnen opereren. “Ik was vooral heel erg druk met brandjes blussen, terwijl ik meer beleidsmatig bezig wilde zijn. Met goed beleid kun je structureel een gedeelte van die brandjes voorkomen.” Hoewel hij zelf al een HRM-opleiding achter de rug had, leek het hem zinvol zijn kennis op het gebied van bijvoorbeeld strategische personeelsplanning op te frissen. Ook zijn kennis van de software wilde hij vergroten. “De basics, zoals het invoeren van nieuwe medewerkers en een proforma berekening maken, lukten me wel. Maar met andere onderwerpen, zoals autorisaties en workflows, had ik meer moeite. Bovendien wilde ik alles te weten komen over InSite en OutSite. Want de HRM-software is een belangrijk verlengstuk van mijn werk.”

Volwassen applicatiebeheer met het ERP-pakket

Omdat Radiotherapiegroep niet alleen met de HRM-software van AFAS werkt, maar met het complete ERP-pakket, groeit de behoefte aan een vorm van volwassen applicatiebeheer. Weliswaar verricht Remco op dat gebied regelmatig hand- en spandiensten, maar hij vindt dat lastig te combineren met zijn HRM-taken. Bovendien ligt daar zijn hart niet. “Ik ben meer een mensenmens”, zegt hij er zelf over, “maar ik begrijp heel goed dat het zinvol is om te investeren in de technische kant van het verhaal.”

Remco: “Door de software goed in te richten, heb ik meer tijd en aandacht voor tactische en strategische werkzaamheden, maar bovenal voor de medewerkers.”

Investeren in de technische kant gebeurt overigens ook: een collega in de organisatie wordt klaargestoomd om de rol van applicatiebeheerder op zich te nemen. Remco is daar vanzelfsprekend blij mee. “Met name omdat we af en toe tegen hick-up’s aanlopen die te veel tijd kosten om zelf op te lossen.” 

Twee soorten mensen

Vijf maanden lang was de donderdag voor Remco een vaste lesdag. Hij leerde zijn studiegenoten steeds beter kennen. “Het was van alles door elkaar. Van medewerkers van een verkooporganisatie tot een universiteit en een autobedrijf.” Niet alleen een leuke groep, volgens Remco, maar met ‘twee soorten mensen’ ook heel slim samengesteld.

Remco: “Er zaten HRM-professionals in, maar ook applicatiebeheerders. Daardoor is het onderlinge begrip voor elkaars werk fors toegenomen.”

“We hebben gewoon heel veel geleerd van elkaar.” De deelnemers raakten volgens Remco niet uitgepraat over de lesstof. “Het uitwisselen van tips en trucs ging tijdens de lunch gewoon door, en aan het einde van een lesdag bleven veel mensen vaak nog wel een tijdje plakken. Het was alles bij elkaar een heel gemotiveerde groep.” Met maximaal zestien deelnemers vond Remco de groepsgrootte trouwens ideaal.

Soft skills

In de post-hbo is er naast aandacht voor HRM en de software van AFAS ook een vast blok gericht op soft skills. Van dat onderdeel heeft Remco na een persoonlijkheidstest op basis van een kleurenmodel geleerd dat hij een uitgesproken ‘groen persoon’ is. “Ik vond dat een heel interessant deel van de opleiding en heb er veel over mezelf geleerd”, zegt hij achteraf. “Ik ben mij nu bewuster van mijn sterke punten, maar ook van mijn minder sterke punten. Met deze zelfkennis kan ik mijn kwaliteiten beter inzetten en ben ik waakzaam voor mijn valkuilen. Verder ging het tijdens het onderdeel soft skills over verschillende typen mensen. Hierdoor begrijp ik nu bijvoorbeeld beter dat mensen verschillende vormen van communiceren hebben en dat dit in sommige gevallen kan leiden tot miscommunicatie. Ook ben ik me ervan bewust geworden dat het in mijn functie belangrijk is om mijn rollen als persoon en als HR-businesspartner te kunnen scheiden.”

HR analytics als focus

Van de beschikbare keuzevakken in het onderdeel HRM koos Remco voor duurzame inzetbaarheid. “Dat sluit het meest aan bij de kern van mijn werkzaamheden en is volgens mij een belangrijk thema gezien de huidige problemen op de arbeidsmarkt. Dat maakt het extra belangrijk om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. In ons jaarplan besteden we onder andere ruim aandacht aan preventief verzuimbeleid. Verder is het generatiebeleid een actueel thema, want elke levensfase kent zijn specifieke uitdagingen.” Terugkijkend stelt Remco vast dat hij veel heeft bijgeleerd op zijn vakgebied. “Met name de thema’s strategische personeelsplanning en HR analytics sprongen er voor mij uit. HR analytics wint door technologische ontwikkelingen terrein in ons werkveld en om die reden willen mijn collega en ik ons hier meer op gaan richten.” 

Kennisbehoefte

Ook zijn kennis van de software is flink toegenomen. “Bijvoorbeeld over OutSite, en dat is heel nuttig omdat wij ons meer op arbeidscommunicatie willen gaan richten. Daarnaast is het ook fijn om kennis te hebben van de onderdelen die veel betrekking hebben om mijn werk, zoals workflows, OutSite, InSite, maar ook autorisaties.” Bij anderen in de groep bleek eveneens de behoefte te leven om daar meer over te weten. “De medewerkers van AFAS speelden daar goed op in.”

Verder vond Remco het nuttig om de laatste updates van alle onderdelen van het softwarepakket te krijgen. “Het is handig om te weten hoe het goed inrichten van de software operationeel werk kan vereenvoudigen. Dat geldt wat mij betreft bijvoorbeeld ook voor de functionaliteit van de digitale handtekening. Die wil ik graag breder gaan inzetten om processen nog beter en praktischer te laten verlopen.”

AFAS Theater

Toeval of niet: tijdens Remco’s opleiding was er bij Radiotherapiegroep een aanpassing in het systeem van reiskostendeclaraties nodig. “Omdat we net het autoriseren van pagina’s op InSite hadden behandeld, heb ik het geleerde direct in de praktijk kunnen brengen. Wanneer ik qua inrichting ergens tegen aanliep, werd er door de mensen van AFAS altijd fijn meegedacht en meegeholpen.” 

Uiteraard werden de lesonderdelen gericht op de AFAS-software gegeven door medewerkers van de softwareleverancier. Het HRM-deel van de opleiding werd verzorgd door Hogeschool Windesheim. Op grond daarvan had Remco verwacht dat hij zich voor de lesdagen in Zwolle zou moeten melden. Op het laatste moment kreeg hij echter in de gaten dat hij werd verwacht bij AFAS in Leusden. “Dat vond ik wel mooi. Nu kan ik tenminste zeggen dat ik met mijn eindpresentatie in het AFAS Theater heb gestaan.''

Over Radiotherapiegroep

Radiotherapiegroep is op 1 januari 2015 ontstaan uit een fusie. De organisatie behandelt patiënten volgens de meest recente inzichten met behulp van ioniserende straling. Radiotherapiegroep werkt met moderne apparatuur die de tumor lokaliseert en de bestralingsbehandeling voorbereidt, uitvoert en verifieert. Alle gegevens zijn digitaal beschikbaar en hierdoor vanaf diverse werkplekken te benaderen. Radiotherapiegroep is actief op vier behandellocaties, gevestigd in Arnhem, Ede, Deventer en Apeldoorn. De organisatie werkt nauw samen met de verwijzende ziekenhuizen in de regio. De organisatie biedt werk aan ongeveer 250 werknemers.