| Uitgelicht - Mike VosWerkt bij AFAS Sinds: 2021 Trainee Consultancy |
Bij zijn eerste kennismaking met AFAS voelde Mike Vos direct een goede klik. Dat gevoel werd onderstreept door het enthousiasme van alle mensen die hij over het bedrijf sprak. Soms leek dat bijna overdreven, waardoor hij er zelfs een klein beetje sceptisch van werd. Onterecht blijkt nu. Inmiddels is hij al een flink eind op weg met zijn Traineeship Consultancy en deelt hij hetzelfde enthousiasme over de AFAS cultuur.
“Technologie is mij niet vreemd. Ik startte met een studie Business Analytics aan de VU, een 100 procent technische opleiding. Toch miste ik het menselijke aspect teveel. Dat vond ik in de studie European Studies. Bij mijn eerste banen overkwam me eigenlijk hetzelfde. Een rol als Accountmanager bij een ICT-bedrijf was teveel gericht op kandidaten plaatsen en weer door. De functie Business Consultant in de financiële sector past beter. Ik zat echt aan tafel met klanten en probeerde hun uitdagingen te achterhalen op te lossen.
“Door deze ervaringen wist ik het zeker: ik wil mensen écht helpen door kennis te delen en met goede adviezen. Daar worden zij en hun organisatie beter van. Mede door dit inzicht ging ik verder kijken naar een geschikte functie. Via bekenden kwam in ik in contact met AFAS en na wat oriënterende gesprekken sprak de rol van AFAS Consultant me enorm aan. Maar goed, dat ben je niet 123. AFAS heeft op basis van jarenlange ervaring een boeiend en leerzaam programma samengesteld dat start op Customer Support, dan Servicemanagement en een Bootcamp Consultancy. Ik merk aan alles dat er heel goed over dit traject nagedacht is.”
“Ondanks een begin in de coronatijd ben ik enthousiast ontvangen. Het is wel grappig dat ik toen meteen merkte dat AFAS vooral kijkt naar wat er wel kan en daar dan het maximale uithaalt. Ik ben onderdeel van een hecht Customer Support team. Juist omdat de mogelijkheden om naar kantoor te gaan beperkt waren, had iedereen extra aandacht voor nieuwe mensen. Op die manier had ik toch een warme landing.”
“Inhoudelijk is meedraaien op Customer Support momenteel de rode lijn van mijn werk. In principe betekent dat incidenten oplossen. Dat klinkt eenvoudig, maar ieder incident is weer een uitdaging op zich. Het maakt in principe niet uit of een vraag via het web of telefonisch binnenkomt. We gaan altijd op zoek naar het echte probleem achter de vraag. Voor de incidenten die online binnenkomen heb je wel iets meer onderzoektijd. Terwijl telefonische vragen weer interactiever zijn. Je hebt dan echt iemand aan de lijn.”
“Hoewel we er dus altijd zijn voor de klant, checken we wel eerst of iemand al in het Helpcenter heeft gekeken. Daar zijn ontzettend veel antwoorden verzameld. Als dat geen oplossing biedt, onderzoeken we hoe we snel kunnen helpen. Meestal lukt dat en lossen we het meteen op. Als het nodig is, kunnen we meekijken op afstand. Het is prettig om precies te zien, wat er bij de klant gebeurt. Dat maakt oplossingen bieden eenvoudiger.”
“Wanneer ook dat niet lukt, vragen we of we als gebruiker kunnen worden toegevoegd. Of vragen we een kopie van de omgeving op. Dan kunnen we er rustig naar kijken, zonder dat de klant hinder ondervindt. Als dat allemaal niet werkt, schakelen we Productontwikkeling in. Er kan dan een fout in de software zitten. Welke stappen we ook ondernemen, het hoofddoel is altijd klanten zo goed mogelijk te helpen. En het liefst op een manier dat ze er zelf van leren.”
"Ik wil consultant worden en meedraaien op Customer Support levert me daarvoor waardevolle kennis en ervaring. Parallel werk ik hard aan mijn Consultancy vaardigheden. Bijvoorbeeld met trainingen. Momenteel run ik via Consultancyhelden, samen met een andere trainee, ook ons eerste fictieve project van A tot Z. Zo leer je beiden je eigen skills in te zetten, maar ook hoe je je eigen skills en die van jouw collega zo goed mogelijk kan combineren. Samen moeten we de klantvraag achterhalen en die vertalen naar de inrichting. Dat gaat verder dan de juiste functionaliteit kiezen. Je moet ook oog hebben voor het doel en de stakeholders. Door dit te oefenen, krijg ik een goed beeld van mijn verbeterpunten en kan hier aan werken."
"Het doel van mijn ontwikkeltraject is een goede start maken. Gelukkig heb ik wel eigen keuzeruimte. Ik ben best fanatiek en wil graag extra dingen doen. In overleg met mijn manager is dit altijd mogelijk. Hij geeft me vertrouwen en verantwoordelijkheid. Daar ben ik blij mee, want als ik eerlijk ben kan ik niet wachten om aan de slag te gaan. Ik wil gave projecten doen en bij zoveel mogelijk organisaties binnenkijken en ze helpen hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen en optimaliseren.
"Als ik dit zo allemaal op een rij zet, ben ik er enorm op vooruitgegaan met AFAS als werkgever. Op alle fronten. De collega’s uit mijn team zie ik echt als vrienden en ook daarbuiten voelt het alsof ik 500 nieuwe familieleden heb gekregen. Ik word hier echt gezien en gewaardeerd. Het begin van het jaar is het altijd heel druk op Customer Support omdat er dan veel projecten live gaan. Hoe mooi is het als je manager dan uitspreekt hoe trots hij is op wat we samen presteren.”
"Maakt mijn enthousiaste verhaal je nieuwsgierig? Kom het dan vooral zelf ervaren. Ook als je een beetje twijfelt, adviseer ik je het avontuur aan te gaan. Je kan gewoon een dag meelopen en zelf voelen wat ik bedoel. Wees niet bang dat je te weinig kennis hebt. Je wordt klaargestoomd en als je het even niet weet, kun je er op rekenen dat iedereen hier voor je klaarstaat. Gewoon doen dus!"