In 2021 telt Nederland 352 verschillende gemeenten. Afgelopen jaar kwamen er 22 aanbestedingstrajecten beschikbaar. In totaal hebben 10 gemeenten in hun aanbestedingstraject - van Leeuwarden tot aan Maastricht - voor de geïntegreerde softwareoplossing van AFAS gekozen. Dit betekent dat AFAS op het moment een marktaandeel van 12,5% heeft.
Gemeente Drechtsteden: “Met 'Mijn HR' van AFAS hebben we een passend, wendbaar en eigen HR-systeem in de Drechtsteden. Iedere organisatie heeft een eigen omgeving wat organistie-specifiek is in te richten voor klanten. Het heeft gezorgd voor een verbeterde dienstverlening door gerichte en versnelde processen."
Daarnaast kozen er ook 14 (semi-) overheidsbedrijven voor AFAS zoals Provincie Utrecht, Stichting Waternet, Dienst voor het wegverkeer (RDW) en Veiligheidsregio Hollands Midden.
Bart Grootveld, productmanager Overheid bij AFAS: “Het is voor overheidsorganisaties belangrijker dan ooit om volledig digitaal bereikbaar te zijn. De coronacrisis heeft het belang van digitalisering en automatisering enorm onderstreept en organisaties hebben daar vorig jaar mooie, grote stappen in gemaakt.” Veel organisaties gebruiken de software van AFAS om portalen (InSite & OutSite) neer te zetten waar ze digitaal samenwerken met medewerkers, klanten en leveranciers. Of dit nu gaat om HR-processen die effectief in de lijn gelegd kunnen worden, het beheren van een overzichtelijke CRM met digitaal dossier of het werven van nieuwe medewerkers in een zeer uitdagende, krappe arbeidsmarkt. Grootveld vervolgt: “Het digitaal vastleggen van deze processen zorgt niet alleen voor leuker werk waarbij minder fouten worden gemaakt, maar borgt ook volledig automatisch de juiste dossiervorming. Dit combineren wij met nieuwe functionaliteit om heel eenvoudig aan de archiefwet te voldoen. Hierdoor hebben onze klanten volledig grip op alle administratieve processen.”
Volgens het ‘Government Trends 2021’ rapport van Deloitte kan een overheid alleen effectief en efficiënt op vraagstukken reageren als data en informatie juist wordt gebruikt. Grootveld: “In dit veranderende klimaat is het belangrijk om alle platformen toegankelijk en gebruiksvriendelijk te houden.” De visie hierop is door de overheid vastgelegd in de vorm van wetgeving op het gebied van digitoegankelijkheid (WCAG).
Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.