“Altsaxofonist, componist, bandleider en al meer dan drie decennia lang een van de meest productieve muzikale persoonlijkheden van de Lage Landen. (…) Benjamin Herman, een ware reiziger in muziekstijlen als hardbop, avant-garde, cool jazz, surf, impro, afro-beat, latin, filmmuziek en punkjazz. (…) Bughouse, The Itch, Project S, Nostalgia Blitz, Collected Ballads, When Will The Blues Leave, True Love's Flame, New Cool Collective - 30 Years Live, een kleine greep uit een weelderig oeuvre van een onconventionele, omnivorische, innovatieve, iconische en uiterst sympathieke persoonlijkheid en muzikant.”
“Op Ronald Brautigam lijken de jaren geen vat te hebben. In binnen- en buitenland concerteert de pianotrots van Nederland op het hoogste niveau, met passie en energie. (…) Zijn indrukwekkende discografie beslaat de pianowerken van Beethoven, Mozart en Haydn; de Weense klassieken lopen als een rode draad door Brautigams pianistische leven. (…) Brautigam speelt niet alleen het grote repertoire, maar is ook een pleitbezorger voor minder bekende muziek van componisten als Carl Maria von Weber en, recentelijk, Johann Wilhelm Wilms. Van zijn vroegste samenwerkingen met grootheden als de violisten Jaap van Zweden en Isabelle van Keulen tot een hecht partnerschap met cellist Christian Poltéra: ook in kamermuziek is Ronald Brautigam een van de allergrootsten van ons land.”
Tijdens de uitreiking benadrukte directeur van De Edison Stichting/NVPI, Anne de Jong, het belang van menselijke creativiteit, in de genres jazz en klassiek in het bijzonder: “Klassiek en jazz zijn de meest oorspronkelijke muziekgenres. Vele andere genres kwamen eruit voort. Nu zijn er zelfs apps waarmee je op basis van AI-muziek kan produceren. Deze kunnen alleen bestaan omdat er ménsen zijn geweest die (klassieke) instrumenten bespeelden. Die menselijke creativiteit moeten we koesteren en beschermen. Dat doen we onder meer met het uitreiken van de Edisons, de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland.”
Twee onafhankelijke vakjury’s kenden de oeuvreprijzen toe en beoordeelden producties, nationaal en internationaal, die verschenen in de periode 1 april 2023 tot 1 april 2024 en wezen in veertien categorieën winnaars aan. Dat deden zij op basis van artistieke waarde en opnamekwaliteit. De jury van Edison Klassiek bestond uit Kenne Peters, Jet Berkhout, Joost Galema, Frederike Berntsen, Jeroen Smits en Marian van der Meer. In de jury van Edison Jazz namen Angelique Houtveen, Frank Bolder, Martine van Zelst, Annie van der Velde, Mischa Andriessen en Marieke Meischke plaats.
De Edison Stichting heeft voor vijf jaar een partnerschap met AFAS Software, waarvan dit het derde jaar is. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz- en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.