Hoofdgerecht: Hertenpeper, aardappelmousseline & vergeten groenten

Benodigdheden (4 tot 5 personen):

  • Vergeten groenten naar keuze
  • 800 gram hertenpoulet
  • 1 wortel
  • 3 witte uien
  • 250 gram paddenstoelen
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram knolselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 ml rode wijn
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • Peper en zout

Vegatip: Vervang de hertenpoulet door extra groenten en/of 400 gram vegetarische stukjes van de Vegetarische Slager (te koop in de supermarkt).

Bereiding (inclusief stoven 12 uur):

  • Bak de ui, wortel, knoflook, paddenstoelen en knolselderij aan in een laagje olie en voeg vervolgens het hert en alle specerijen toe en bak dit kort aan.
  • Voeg de wijn toe en het water toe tot het net onder staat.
  • Doe de deksel erop en laat voor ongeveer 12 uur stoven tot het vlees bijna uit elkaar valt.
  • Schil de aardappel en kook ze 10 minuten tot ze helemaal gaar zijn.
  • Zet intussen de melk met de roomboter en een beetje zout op in een pannetje tot de boter gesmolten is.
  • Voor een fijne puree druk je de aardappelen door een zeef of, als je dat hebt, een passe-vite. Roer met een spatel het roommengsel door de aardappelen tot het mooi luchtig is.
  • Snijd de vergeten groenten lekker grof en bak ze met een beetje olie en zout in de oven voor 14 minuten op 180 graden.
  • Serveer alles lekker bourgondisch, of in grote schalen voor shared dining!