AFAS & AI

Zeg, wat doen jullie eigenlijk met AI? Die vraag krijgen we vaak. Begrijpelijk, AI is tegenwoordig hét onderwerp als het om softwareontwikkeling gaat. Op deze pagina vind je het antwoord. Eerst lees je welke kansen en uitdagingen we zien, en vanuit welke waarden we met AI aan de slag zijn. 

De kansen van AI

Werk leuker en beter maken, en met meer oog voor de maatschappij. Dát is de ambitie van AFAS. En daar werken we aan met onze software. We verwachten dat AI hier een belangrijke rol in kan spelen. 

Een opzet voor tekst of code maken

Een taalmodel zoals GPT-4 van OpenAI kan op basis van eenvoudige input (prompts) heel snel een opzetje voor een verhaal maken. Ideaal voor bijvoorbeeld de marketingafdeling, of medewerkers die veel mailen met klanten.

Informatie opzoeken

Een taalmodel ‘begrijpt’ een vraag beter dan de gemiddelde zoekmachine, kan beter informatie zoeken én die samengevat aan je teruggeven. Dit kan een grote impact hebben op de dienstverlening, bijvoorbeeld van onze supportafdeling.

Teksten vertalen of samenvatten

Taalmodellen weten wat kernwoorden en semantische relaties zijn. Daardoor zijn ze extreem sterk in het snel verwerken van informatie. Je kunt dus grote lappen tekst aanleveren en die laten samenvatten of vertalen. Ook naar programmeertaal. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld serviceafdelingen.

Leren op basis van handelingen en patronen

Door anoniem te kijken naar patronen in onze data kunnen we voorspellingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch afletteren van bankafschriften waarbij AI automatisch voorstellen doet.

De kernwaarden van AI bij AFAS

Waarde toevoegen

AI is voor ons een míddel en geen doel op zich. We stellen daarom steeds de vraag: wat is de meerwaarde van deze toepassing?

Veiligheid & Betrouwbaarheid

Software bouwen begint met ethiek. De data en privacy van onze klanten moeten gewaarborgd zijn.

Kosten & Duurzaamheid

We experimenteren en innoveren, maar wel binnen de kaders van duurzaamheid en veiligheid.

De uitdagingen van AI

Aan AI worden zo’n beetje magische krachten toegekend. Alsof met kunstmatige intelligentie álles kan. Zo ver is het nog lang niet. Voor elke toepassing geldt dat het eindniveau niet verder komt dan 80 procent van hoe wij het willen hebben. Er is dus altijd nog iets van menselijke handeling nodig. Daarnaast zijn er nog drie uitdagingen. Die lees je hierna. 

De output is onvoldoende relevant of niet waar

Een groot nadeel aan taalmodellen is dat je de uitkomst niet kunt voorspellen. Je kunt tien keer dezelfde vraag stellen, en tien keer een ander antwoord krijgen. Je kunt zelfs een antwoord krijgen dat feitelijk onjuist is. 

Privacy is niet vanzelfsprekend gewaarborgd

Op het moment dat je een vraag stelt aan ChatGPT ben je niet meer de enige eigenaar van de informatie die je hebt meegestuurd met je vraag. In het geval van een supportafdeling: als een klant vragen stelt over bijvoorbeeld een post salarissen van medewerkers, liggen de gegevens van die medewerkers bij OpenAI.  

Het is duur en nog lang niet duurzaam

Kunstmatige intelligentie gebruikt ontzettend veel energie. Om je een idee te geven: een home automation systeem om de lamp in de woonkamer uit te zetten, gebruikt meer elektriciteit dan wanneer je hem de hele dag zou laten branden. En dan hebben we het nog niet over de grondstoffen en de financiën die er nodig zijn om de systemen door te ontwikkelen. 

Uitgangspunten AI bij AFAS

Activeringen

De AI functionaliteit is altijd op basis van activeringen

Ethische code AI

In lijn met de Ethische Code AI van NLdigital

Europese wetgeving

We werken volledig in lijn met de Europese wetgeving

Gratis

AI is volledig gratis op basis van 'fair use' 

AI bij AFAS

Software vragen beantwoorden

Sinds begin 2024 draait er intern een pilot op onze support afdeling om een AI gedreven oplossing in te zetten om vragen over onze software te beantwoorden. In deze pilot wordt alleen gebruik gemaakt van publiek beschikbare data zoals onze Help.  

  • AFAS verwerkt circa 100.000 vragen op jaarbasis van haar eigen klanten. De helft hiervan zijn zogeheten gebruikersvragen waarvan het antwoord te vinden zou zijn in onze Help.
  • We zijn aan het leren en ontdekken of we de gebruikersvragen, door middel van een AI gedreven chatoplossing, geautomatiseerd zouden kunnen beantwoorden.
 

Een zelflerend systeem

We gebruiken machine learning in de Scan&Herken oplossing van AFAS. Daarnaast passen we AI toe voor het automatisch herkennen van bankafschriften en het doen van de juiste suggesties.