Gefeliciteerd! Je gaat een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen. Als toekomstige ouder heb je recht op adoptieverlof of pleegzorgverlof. Overigens alleen als je in loondienst bent. Dit verlof geeft het hele gezin de rust en ruimte om aan de nieuwe situatie te wennen. In deze blog zetten we alles op een rij voor toekomstige adoptie- en pleegouders.
Als je een kind adopteert of een pleegkind in huis neemt, heb je over een periode van 26 weken recht op maximaal 6 weken adoptieverlof of pleegzorgverlof. Dit verlof is afgestemd op jouw aantal wekelijkse werkuren. Werk je 20 uur per week, dan krijg je 6 x 20 uur adoptieverlof of pleegzorgverlof. Dit geldt voor beide ouders.
Tijdens het adoptieverlof of pleegzorgverlof krijg je geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Minstens 3 weken voordat je het verlof wilt opnemen, vraag je het aan bij je werkgever. Die vraagt vervolgens de uitkering aan bij het UWV.
Je kunt het adoptieverlof of pleegzorgverlof laten ingaan vanaf 4 weken voordat je kind in het gezin komt. Het verlof eindigt uiterlijk 22 weken nadat het kind is opgenomen in je gezin.
Je mag het verlof in één keer opnemen als een blok van 6 weken, of verspreid over de periode van 26 weken. Bespreek dit met je werkgever. De organisatie mag je keuze voor gespreid verlof alleen weigeren als ze hierdoor ernstig in de problemen komt. Voor de uitkering van het UWV maakt het geen verschil welke optie je kiest.
Een zwangere vrouw krijgt minstens 16 weken betaald verlof. Ze krijgt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof om haar gezondheid en die van de baby te beschermen en om te herstellen van zwangerschap en bevalling. Dat is natuurlijk niet van toepassing op adoptie en pleegzorg.
Je bouwt gewoon vakantiedagen op tijdens je adoptieverlof of pleegzorgverlof. Je werkgever mag je niet vragen om het verlof te compenseren met vakantiedagen.
Word je ziek tijdens adoptieverlof of pleegzorgverlof? Dan loopt het verlof door. Je krijgt geen extra verlof ter compensatie.
Bij een crisisplaatsing heb je geen recht op pleegzorgverlof.
De ene CAO is de andere niet. In de CAO die geldt voor jouw organisatie, kunnen aanvullende regels voor verlof zijn opgenomen. Bovendien kunnen organisaties zelf nog afspraken maken over adoptieverlof of pleegzorgverlof. Dit onderwerp kun je bespreken met iemand van HR. Het is sowieso een goed idee om het gesprek aan te gaan met HR als je kiest voor adoptie of pleegzorg. Je weet maar nooit of je werkgever je nog verder tegemoet wil komen.
Voorwaarde voor adoptieverlof is dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken.
Voor pleegzorgverlof zijn er twee voorwaarden:
De adoptie- of pleegzorguitkering is 100% van je dagloon en duurt net zo lang als het verlof.
Beide partners hebben recht op adoptieverlof of pleegzorgverlof. Jullie hoeven het verlof niet tegelijkertijd op te nemen. Dat biedt extra ruimte om allebei tijd met het kind door te brengen.
Adopteer je twee of meer kinderen tegelijk, of komt er meer dan één pleegkind bij je wonen, dan heb je toch maar recht op één keer adoptieverlof of pleegzorgverlof.
Besluit je na een tijdje om opnieuw een kind te adopteren of een pleegkind in huis te nemen, dan kun je wel opnieuw adoptie- of pleegzorgverlof aanvragen.
Krijg je een WW-uitkering, ziektewetuitkering of loongerelateerde WGA-uitkering, dan moet je de adoptie-uitkering of pleegzorguitkering zelf aanvragen bij het UWV. Ook ben je dan verplicht om het verlof in een aaneengesloten periode op te nemen.
Als zzp’er heb je bij adoptie of pleegouderschap geen recht op een verlofuitkering van het UWV.
In dit gedeelte geven we tips voor ondernemers, medewerkers, HR-professionals en functioneel beheerders. Zo kun je zo snel mogelijk meer informatie vinden over ouderschapsverlof en het inrichten van de software.
AFAS Software is ontwikkeld om het jou makkelijk te maken. Zodat ook ouderschapsverlof uiteindelijk met een paar muisklikken geregeld is. Als zwangere medewerkster of als partner kun je bijvoorbeeld bijna alles zelf regelen met de AFAS Pocket app. Maar natuurlijk moet AFAS Pocket eerst worden ingericht.
Door HR-processen te digitaliseren, verlos je HR-professionals van terugkerende administratieve taken. Wij leggen alles uit over digitale HR-processen, de trends in human resources en hoe je succesvol digitaliseert.
Talentmanagement moet de topprioriteit zijn van HR-professionals. Het is zelfs urgenter dan de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Weet jij al hoe je dit het beste kunt aanpakken?