Rapporteren volgens de Europese CSRD-richtlijn komt nogal precies. Je moet verantwoording afleggen over je beleid en acties op de gebieden Milieu, Sociaal en Governance. We hebben er lang op moeten wachten, maar de finale versie van de ESRS-standaarden zijn eindelijk vastgesteld! In deze laatste versie voor rapportagevereisten zijn 12 ontwerpstandaarden opgenomen, met 82 rapportagevereisten, die gaan over 1144 kwalitatieve en kwantitatieve datapunten. Gelukkig zijn deze nu -eindelijk- ook gepubliceerd in het Nederlands, die vind je hier.
Bij AFAS hebben we ervoor gekozen om dit boekjaar (2023) al te rapporteren, zodat we kunnen oefenen. We hebben drie boekjaren om hier naartoe te werken. We beperken dit jaar ons eerst tot de dubbele materialiteitsbeoordeling, dat is en blijft de basis voor de verslaglegging. Als je dat goed voor elkaar hebt, kun je aan de slag met de uitwerking.
Duizelt het je al?
Dat was bij ons wel geval. Want ook het begrip dubbele materialiteitsbeoordeling heeft bij ons wat tijd nodig gehad om in te werken. Én nog steeds. Met die materialiteitsbeoordeling stel je namelijk vast welke duurzaamheidskwesties (binnen de ESRS-standaarden) voor je organisatie en haar stakeholders het belangrijkst zijn. Je bepaalt zelf, op basis van je materialiteitsbeoordeling, welke kwesties voor jouw organisatie het belangrijkst zijn. Met andere woorden, je komt er hiermee achter welke ESRS-standaarden voor jouw organisatie van belang zijn om over te rapporteren. Het kan dus best zijn dat er een deel van die +/- 1100 datapunten wegvallen, omdat die vanuit het oogpunt van de dubbele materialiteit niet van belang zijn voor jouw organisatie.
Het gebied Sociaal willen we ook oppakken (daarmee bedoelen we de punten die voor ons uit de materialiteitsbeoordeling zijn gekomen). Dan het goede nieuws. Alle data waarover we voor Sociaal moeten rapporteren, blijken we gewoon te hebben. Het zit allemaal ergens in onze software. Dat betekent dat dat voor jou ook zomaar kan werken, als je werkt met onze HRM/Payroll-software. Maar vergis je niet, ook binnen dit ene gebied zijn er al vier verschillende rapportagestandaarden. Over onze eigen medewerkers, over medewerkers in de waardeketen, over gemeenschappen waar we invloed op hebben, en over onze klanten en eindgebruikers. Pak je de eerste rapportagestandaard erbij, dan zie je dat dat een pdf is van meer dan 65 pagina’s. Je leest er precies in welke data je moet rapporteren, in welke vorm, én wat je er verder aan uitleg en context bij moet geven. Dat spreekt lang niet altijd voor zich, merkten wij. En dáárom zeggen we: eerst inlezen, dan aan de bak.
Dat inlezen kun je natuurlijk ook aan je accountant overlaten. Wij doen dat niet. Omdat we zoveel mogelijk dingen gewoon lekker zelf willen kunnen. En omdat we het bedrijf zijn van inspireert beter ondernemen. We helpen onze klanten ook hier graag bij. En dat kan alleen als we zelf weten hoe het zit. We hebben er ook geen moment aan getwijfeld dat we het proces van data verzamelen wilden automatiseren. Dat is nu eenmaal hoe wij het liefst werken. En hoe verder we ons inlazen, hoe meer we ervan overtuigd raakten dat het ook niet anders kán.
Ga maar na: CSR is niet van één afdeling, en CSRD dus ook niet. Er moeten gegevens verzameld worden uit je hele organisatie, en dat is heel leuk, maar ook serieus veel werk. Dat ga je echt niet redden met pen, papier en een Excelletje. Wij zijn daarom druk bezig met uitvogelen welke data precies waar zit. En zodra we dat overzicht hebben, deel ik het – dat scheelt jou weer zoekwerk.
*Lees ook deel 1 van deze blogreeks van Melanie.