In Nederland hebben we een gezamenlijke missie: klimaatneutraal zijn in 2050. We willen het klimaat niet negatief beïnvloeden en de opwarming van de aarde tegengaan. Daarom moeten we in actie komen. Ook bedrijven en organisaties kunnen een grote bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen.
De Wet Milieubeheer waar de Energiebesparingsplicht onder valt, bestaat al sinds 1993, maar is nooit gehandhaafd. De overheid heeft besloten om dat vanaf 1 december 2023 wél te gaan doen. Dit betekent dat je vóór die datum je inventarisatie moet hebben ingediend.
Allereerst zijn er allerlei termen die met de energiebesparingsplicht te maken hebben: energiebesparingsplicht, activiteitenbesluit milieubeheer, informatieplicht en meldingsplicht. De energiebesparingsplicht houdt in dat organisaties alle energiebesparende maatregelen die een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben móeten uitvoeren.
De energiebesparingsplicht geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) of meer verbruiken. Om je een idee te geven: dat is meer dan twintig keer het elektriciteits- en gasverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verbruikt jouw organisatie minder, dan geldt deze verplichting niet voor jou.
Geldt de energiebesparingsplicht wél voor jouw organisatie, dan moet je alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren. Daar zijn lijsten van gemaakt, zodat bedrijven makkelijker kunnen zien welke maatregelen voor hen van toepassing zijn. Er zijn lijsten voor diverse branches, zoals gezondheidszorg, horeca of detailhandel. Maatregelen die op de lijst staan, zijn ‘erkende maatregelen’ die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen.
Om aan je energiebesparingsplicht te voldoen, doorloop je 3 stappen:
Meer over deze stappen vind je terug op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Om het je nog wat makkelijker te maken, hebben we een speciaal CSR-dashboard ontwikkeld. Hierin wordt je vastgelegde bedrijfsinformatie rondom milieu en mensen gevisualiseerd. Denk aan:
Het klinkt misschien nog ver weg. Maar vanaf 2025 zijn grote bedrijven verplicht, als gevolg van de voorgestelde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), om te rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun organisatie. En dat kan overweldigend overkomen.
Om tot een succesvolle implementatie van de CSRD te komen, moet je op tijd beginnen met de voorbereidingen. Als jouw organisatie deze implementatie benadert als een kans in plaats van een risico, ben je uiteindelijk onderdeel van de oplossing en de winnaar van morgen. Met andere woorden: grijp deze verplichting aan om direct aan de slag te gaan met je CSR-beleid en -vastlegging.
Hoe vlieg je dit nou het beste aan? Tijdens dit webinar delen wij onze ervaringen en visie met jullie organisatie. Waar lopen wij tegenaan, zowel in de softwareontwikkeling als in onze eigen organisatie? Wat komt er in de software van AFAS beschikbaar om te voldoen aan de richtlijn? Je komt het te weten tijdens dit webinar.