ESRS staat voor European Sustainability Reporting Standards. Deze standaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat alle ondernemingen in Europa op dezelfde manier verslag uitbrengen van hun inspanningen om te voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
In deze blog vertellen we je er graag meer over.
In Europa zijn beursgenoteerde bedrijven en grote bedrijven volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht om verslag uit te brengen over de risico’s, kansen en impact van hun bedrijfsvoering op mens en milieu. Zo kan iedereen hun prestaties op het gebied van duurzaamheid beoordelen. Beleggers bijvoorbeeld, die kunnen besluiten om aandelen te kopen, of juist niet.
Twee aspecten van deze rapportageverplichting waren nog niet helemaal in orde. Zo komt het nog vaak voor dat informatie die een bedrijf niet goed uitkomt, wordt weggelaten. Daarmee schiet de rapportage natuurlijk zijn doel voorbij. Ook blijkt het voor belanghebbenden lastig om bedrijven met elkaar te vergelijken, doordat ze op verschillende manieren rapporteren. Daarom zijn er standaarden vastgesteld, zodat iedereen op dezelfde manier verslag uitbrengt over duurzaamheidsprestaties. Deze European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn dus een uitwerking van de CSRD.
De ESRS bevatten een aantal algemene vereisten. Dit zijn rapportageprincipes, zoals dubbele materialiteit en overkoepelende informatie die moet worden opgenomen in de rapportage. Verder zijn de ESRS opgebouwd uit standaarden voor twaalf specifieke thema’s, met vereisten voor verslaglegging over milieu, maatschappij en bestuur.
De standaarden in de ESRS beschrijven precies aan welke normen de rapportage moet voldoen. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe je berekent wat je CO2-uitstoot is en wat je impact is op biodiversiteit.
De ESRS geven ook definities van belangrijke termen, zoals klimaatneutraal, emissieneutraal en net zero. Daardoor is voor iedereen duidelijk wat het inhoudt als een bedrijf zich bijvoorbeeld laat voorstaan op een emissieneutraal productieproces.
De onderwerpen die bedrijven in hun rapportage moeten opnemen, kunnen sterk verschillen. Een groot internationaal accountantskantoor heeft met andere duurzaamheidsuitdagingen te maken dan een wegenbouwer of een olieraffinaderij. Om je een indruk te geven, zijn hier een paar veel voorkomende onderwerpen.
Wat je duidelijk moet maken: Wat is de impact van vervuilende stoffen en hoe beheer je die?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe bescherm je de biodiversiteit?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe ga je om met hergebruik en afvalbeheer?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe zorg je voor gezonde, tevreden medewerkers?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe bescherm je het belang van consumenten?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe bescherm je mensenrechten in de gehele keten?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe toon je maatschappelijke betrokkenheid?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe zorg je voor diversiteit op de werkvloer?
Wat je duidelijk moet maken: Welke impact heb je op het klimaat en hoe beheer je de risico’s?
Wat je duidelijk moet maken: Welke keuzes maak je en hoe verantwoord je die?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe bescherm je persoonlijke gegevens en privacy?
Wat je duidelijk moet maken: Hoe voorkom je corruptie?
Als iedereen op dezelfde manier rapporteert over duurzaamheid, is de verwachting dat banken en investeerders naar de rapportages gaan kijken als ze een financieringsaanvraag krijgen. Zo kunnen ze bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid, ondersteunen met een lagere rente en gunstiger voorwaarden.
Bij AFAS zijn we groot fan van transparantie en rapportage. We zijn ervan overtuigd dat iedereen daar beter van wordt.
Daarom hebben we control frameworks ontwikkeld die je enorm kunnen helpen bij alle duurzaamheidsrapportages. Zelfs als jouw organisatie nog niet verplicht is om te rapporteren, kun je alvast beginnen met de voorbereidingen. Tegen de tijd dat de verplichting voor jou geldt, heb je alles al in kaart gebracht.
Succesvol kwaliteitsmanagement regel je met het Control Framework van AFAS
Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering met een GRC-module? Blijf in control met het Control Framework in AFAS!