Wat is de betekenis van NFRD?

 

De NFRD (Non-Financial Reporting Directive) is een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om verantwoording af te leggen voor hun beleid op het gebied van mens, milieu en goed bestuur.

Hoewel de NFRD inmiddels is opgevolgd door de CSRD, is het goed om te weten wat de NFRD inhoudt en op welke punten de CSRD anders is.

Wat houdt de NFRD in?

De NFRD is in 2014 ingevoerd door de Europese Unie. Grote bedrijven moeten sindsdien rapporteren over niet-financiële informatie, zoals over hun beleid op het gebied van milieu, maatschappelijke en personele zaken, mensenrechten en maatregelen tegen omkoping en corruptie. De bedoeling is dat de NFRD transparantie en verantwoording stimuleert en inzicht geeft in de impact die bedrijven hebben op mens en milieu. Een groot bijkomend voordeel is dat deze rapportage beleggers helpt bij het maken van keuzes.

Wat brengt de CSRD?

Er bleek behoefte te zijn aan een breder kader voor duurzaamheidsrapportage. Daarom is er nu de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die méér bedrijven verplicht om verslag uit te brengen. Ook zijn de normen in deze richtlijn scherper geformuleerd, zodat rapportages van betere kwaliteit zijn en vergelijkbaar zijn. Zo kunnen beleggers en stakeholders de stappen richting duurzaamheid die bedrijven zetten, beter beoordelen en vergelijken.

De CSRD zal binnen een paar jaar veel meer organisaties verplichten om verantwoording af te leggen.

Als onderdeel van de European Green Deal introduceert de CSRD een aantal maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% te verminderen voor 2030.

Waarover moeten bedrijven precies rapporteren?

De onderwerpen die bedrijven in hun rapportage moeten opnemen, kunnen sterk verschillen. Een groot internationaal accountantskantoor heeft met andere duurzaamheidsuitdagingen te maken dan een wegenbouwer of een olieraffinaderij. Om je een indruk te geven, zijn hier een paar veel voorkomende onderwerpen.

Milieu

Milieu-gerelateerde onderwerpen zijn bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van een bedrijf, de manier waarop afvalverwerking is geregeld, mobiliteit van personeel, productietechnieken en alle verduurzamingsmaatregelen die het bedrijf neemt om zijn voetafdruk te verkleinen.

Maatschappij

Bij maatschappelijke onderwerpen kan het gaan over mensenrechten, de man/vrouwverhouding op het werk, inclusiviteit, eerlijke beloning en werkomstandigheden. Bedrijven geven aan hoe een en ander is geregeld en welke maatregelen ze nemen om de situatie te verbeteren.

Bedrijfsstructuur

De manier waarop de bedrijfsstructuur is ingericht, geeft een goed beeld van de houding van een bedrijf ten opzichte van mens en milieu. Het doel is dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, erkennen dat bepaalde zaken niet goed zijn geregeld en daar daadwerkelijk iets aan doen. Onder de bedrijfsstructuur vallen onderwerpen als het bedrijfsmodel, beleid, de aanwezigheid en inhoud van een klokkenluidersregeling, maatregelen tegen omkoping en corruptie, en de manier waarop het bestuur wordt gecontroleerd.

AFAS Control Frameworks

Alle belanghebbenden hebben baat bij meer transparantie en verantwoordelijkheid. Behalve beleggers horen daar werknemers, zakenrelaties, consumenten en beleidsmakers bij. En laten we niet vergeten dat bedrijven zelf uiteindelijk óók beter worden van een gezonde bedrijfsvoering. Bij AFAS zijn we daar een groot voorstander van.

Wist je dat onze control frameworks je enorm kunnen helpen, zelfs voordat jouw organisatie onder de CSRD valt? Je kunt nu al beginnen met de voorbereidingen. Tegen de tijd dat de verplichting voor jou geldt, heb je alles al dik voor elkaar.

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering?

Succesvol kwaliteitsmanagement regel je met het Control Framework van AFAS

Meer lezen over het Control Framework in AFAS?

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering met een GRC-module? Blijf in control met het Control Framework in AFAS!