Weinig mkb’ers vinden het leuk om hun boekhouding te doen. Gelukkig worden boekhoudprogramma’s steeds slimmer en efficiënter. Dat scheelt werk en frustratie. Maar hoe zit het nu precies met online boekhouden? En wat zijn de voordelen? Wij vertellen je alles over boekhoudsoftware voor het mkb.
Wij begrijpen dat het verleidelijk is om een externe boekhouder in te schakelen. Maar uitbesteden is duur en je houdt er altijd nog werk aan. En als je de boekhouding binnen je bedrijf houdt, heb je meer overzicht over je financiën. Daarom loont het uiteindelijk vaak om als mkb’er zelf je boekhouding te doen. Een boekhoudprogramma helpt daarbij. Met goede software volgt de boekhouding logisch op je bedrijfsprocessen.
Boekhoudsoftware is natuurlijk overzichtelijk en minder foutgevoelig dan werken in een Excel-bestand. Zo wordt in de meeste boekhoudsoftware de actuele wet- en regelgeving onderhouden. Goede boekhoudsoftware spreken eigenlijk voor zich en maken je financiële bedrijfsvoering makkelijker, in plaats van ingewikkelder. Daarom heb je geen gespecialiseerde opleiding nodig om de boekhouding zelf te kunnen doen. Wanneer je deze kennis in huis hebt, is dat natuurlijk wel waardevol.
Ook wanneer je al langer werkt met boekhoudsoftware dien je kritisch te blijven. Is je organisatie bijvoorbeeld flink gegroeid naar een mkb? Dan komen daar andere uitdagingen bij kijken. Voldoet je huidige boekhoudprogramma nog aan je wensen?
Boekhoudprogramma’s zijn gemaakt om boekhouden minder arbeidsintensief te maken. Op die manier is het voor mkb’ers makkelijker om zelf de boekhouding te doen, in plaats van het uit te besteden.
Met boekhoudsoftware automatiseer je een groot deel van je administratieve handelingen. Dat betekent minder werk over de hele breedte van je financiële administratie: van facturatie en jaarrekeningen tot inkoop en de btw-aangifte.
Software maakt je financiële administratie overzichtelijk en inzichtelijk. We nemen de grootste voordelen met je door:
Goede software neemt je een groot deel van het werk uit handen. Het liefst heb je software waarbij de boekhouding in je geautomatiseerde bedrijfsprocessen is geïntegreerd. Dan gaat je boekhouding namelijk écht zo goed als helemaal automatisch. Voorbeelden van geautomatiseerde boekhoudprocessen voor mkb:
Je bent niet de enige die profiteert van een administratie die op orde is. Ook je klanten en leveranciers worden hier blij van. Facturen volgen nu automatisch uit je werkzaamheden. Dat geldt voor projecten, maar ook voor bijvoorbeeld abonnementen. Je relatiebeheer wordt er een stuk eenvoudiger van. Alle administratie staat overzichtelijk bij elkaar, per klant.
Ook je salarisadministratie hoef je niet meer uit te besteden. Medewerkers zien gewerkte (over)uren en ingediende declaraties direct terug op hun loonstrookjes. Ze hoeven geen bonnetjes meer te bewaren: die kunnen ze direct fotograferen en in het systeem zetten. En door de koppeling met banken worden betalingen automatisch uitgevoerd.
Een boekhoudpakket geeft je inzicht in je bedrijf. Eventuele knelpunten in je financiële bedrijfsvoering kun je in een vroeg stadium ontdekken. En heb je een pakket waar Business Intelligence (BI) bij hoort? Dan zit je helemaal goed!
BI-dashboards visualiseren je bedrijfsdata. Dat betekent dat belangrijk informatie direct voorhanden is. Zo kun je sturen op harde cijfers in plaats van giswerk. Ook wat betreft je financiële administratie heb je volledig inzicht in alle data. Hiermee kun je daadwerkelijk vooruitkijken. Een soort boekhouding 2.0 dus.
Het feit dat je deze blog leest duidt er waarschijnlijk op dat je kansen ziet om je boekhouding slimmer in te richten. Kijk en vergelijk dus de mogelijkheden ten op zicht van je huidige boekhoudoplossing.
Wil je écht vooruit en wil je je hele bedrijfsvoering professioneler aanpakken? Dan ga je op zoek naar de boekhoudsoftware die het beste bij je organisatie past en begin je er zo snel mogelijk mee te werken. Wat ons betreft is dat de beste manier om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Succes!
Stop met administreren, start met automatiseren! Met AFAS Software laat je financiële processen door onze software uitvoeren, zodat je tijd overhoudt voor echt belangrijke zaken. De meest voorkomende financiële processen staan dan ook standaard voor je klaar. En door slimme automatisering toe te passen, beperk je de dagelijkse handelingen en creëer je realtime inzicht in je boekhouding.
Verstuurt jouw bedrijf nog handmatig digitale facturen in PDF? Zie je nog niet de noodzaak om het facturatieproces te automatiseren? Dit is namelijk echt niet alleen weggelegd voor grote organisaties. Elektronisch factureren is een proces waarbij uitgaande facturen automatisch worden aangemaakt en verzonden.
Met nieuwe software en technieken kunnen oude, ingeslepen gewoonten vaak makkelijker, sneller en kostentechnisch efficiënter worden. Maar daar is lef voor nodig. “Dat doen we al jaren zo en dat werkt toch prima?”. In deze blog vertellen we over de voor- en nadelen van de salarisadministratie zelf doen of uitbesteden.