Verplichte certificering uitzendbureaus vanaf 2025

 

Vanaf 1 januari moet je als uitzendbureau verplicht gecertificeerd zijn. Hoe zit dit precies? Wij leggen uit wat deze uitzendvergunning inhoudt, aan welke eisen je moet voldoen en waarom deze verplichting wordt ingevoerd.

Wat is de verplichte certificering?

De verplichte certificering is in 2022 aangekondigd. Vanaf 1 januari 2025 gaat het in. Zonder certificaat mag je niet als uitzendbureau opereren. Opdrachtgevers mogen ook geen werknemers meer inlenen van bureaus zonder certificaat. De certificering geldt voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven, en is steeds 4 jaar geldig.

Wat is het doel van het verplichte certificaat?

Met de verplichte certificering wil de overheid grip krijgen op misstanden in de uitzendbranche. De voornaamste reden hiervoor is de uitbuiting van arbeidsmigranten. Het doel van de certificering is dat malafide uitzendbureaus van de markt worden geweerd, omdat ze niet voldoen aan de gestelde eisen.

Bijkomend voordeel is dat deze malafide uitzendbureaus geen oneerlijke concurrentie meer vormen voor uitzendbureaus die zich wel aan de regels houden. Doordat deze kwaadwillende bureaus arbeidskrachten slecht betalen en slechte huisvesting aan de arbeidsmigranten bieden, kunnen ze onder de prijs zitten van betrouwbare uitzendbureaus. Dat wordt voorkomen met de nieuwe certificering.

Eisen voor de uitzendbureau-certificering

Om dit certificaat te krijgen, moet je je registreren bij de SNA. Hiervoor heb je het SNA-keurmerk nodig, dat uitzendbureaus beoordeelt volgens de NEN 4400-eisen. Daarbovenop moet je het volgende aanleveren:

  •  Bewijs van betaling van het juiste loon op de juiste manier
  •  Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  •  Waarborgsom van € 100.000,-
  •  Bewijs van goede huisvesting
  •  Informatie over veiligheid op de werkplek
  •  Bewijs van pensioenaansluiting

Bewijs van betaling van het juiste loon op de juiste manier

De inspecterende instantie bekijkt of het uitzendbureau de arbeidskrachten correct betaalt, in overeenstemming met de functie in het contract.

Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Een VOG is een extra drempel voor ondernemers met slechte bedoelingen. Met een crimineel verleden is het niet meer mogelijk een uitzendbureau starten.

Waarborgsom van € 100.000

De waarborgsom garandeert dat je als uitzendbureau je belastingen en premies betaalt. Doe je dat niet? Dan kan de Belastingdienst een deel van dit bedrag inhouden. De waarborgsom kan na 4 jaar vervallen. Bestaat het uitzendbureau voor 1 januari 2025 al meer dan 4 jaar? Dan kan worden besloten dat je geen waarborgsom hoeft te betalen.

Bewijs dat je goedgekeurde huisvesting biedt aan buitenlandse arbeidskrachten

De belangrijkste reden om deze certificering in te voeren: de slechte behandeling van buitenlandse arbeidskrachten. Je moet kunnen bewijzen dat medewerkers goedgekeurde huisvesting hebben.

Informatie over veiligheid op de werkplek

Als uitzendbureau moet je weten waar je je mensen naartoe stuurt. De veiligheid op de werkplek is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Als uitzendbureau moet je deze informatie hebben.

Controle op pensioenaansluiting

Het is de bedoeling dat je ook als flexwerker een pensioen opbouwt. Dat gebeurt niet altijd, om de kosten te drukken. Ook op dat punt wordt gecontroleerd.

Wat is het verschil met het SNA-keurmerk?

Deze nieuwe certificering is verplicht. Het is een aanvulling op het SNA-keurmerk, dat in principe vrijwillig is. Zonder deze nieuwe certificering mag je niet als uitzendbureau werken in Nederland. Meer lezen? Bekijk onze blog over het SNA-keurmerk.

Inspectie voor het certificaat

Je krijgt dit verplichte certificaat niet zomaar. Je moet veel informatie overleggen aan de inspecterende instantie. Dat kan veel tijd en dus geld kosten. Behalve als je je processen hebt gedigitaliseerd en geautomatiseerd!

AFAS voor de uitzendbranche

Ook als je voldoet aan alle eisen, is het best een klus om te bewijzen dat je het certificaat verdient. Je moet informatie verzamelen en rapportages opstellen.

Als je ons ERP-systeem voor de uitzendbranche gebruikt, staan al je administratieve processen en gegevens bij elkaar. Alle informatie staat centraal opgeslagen in de veilige database. Doordat je alles hebt gedigitaliseerd en geautomatiseerd, heb je volledig inzicht in je organisatie, financiën, administratie en organisatiedoelen. Je verzamelt eenvoudig rapportages voor de inspectie, zoals informatie over salarissen, pensioenen en andere financiële zaken.

Al je bedrijfsprocessen en administratie staan veilig en overzichtelijk in onze ERP-software voor de uitzendbranche. Handig voor de inspecties én ideaal voor de dagelijkse gang van zaken. Meer weten over wat we voor je kunnen doen?