In de ideale wereld krijgt elke vacature die je openzet verschillende passende sollicitanten. Dat geldt niet als er een personeelstekort is. We leggen uit wat een personeelstekort is en wat de gevolgen en oorzaken zijn.
Een personeelstekort binnen een organisatie betekent dat niet alle openstaande vacatures worden vervuld, omdat er niet genoeg geschikte sollicitanten zijn. Als je organisatie een personeelstekort heeft, moet je het werk uitvoeren met minder medewerkers dan je zou willen.
Als er een personeelstekort ontstaat, heeft dat grote gevolgen voor een organisatie. Er zijn te weinig mensen om al het werk uit te voeren. Hierdoor:
Zo heeft een personeelstekort vaak direct invloed op de omzet, de bedrijfscultuur en het werkgeluk van medewerkers.
Personeelstekorten zijn complex. Ze ontstaan door een samenspel van verschillende factoren. Er zijn twee oorzaken die zorgen voor personeelstekorten op de arbeidsmarkt: vergrijzing en een mismatch.
Het aantal werkenden daalt al jaren. Er zijn meer mensen die de pensioenleeftijd bereiken dan dat er jonge mensen of migranten bij komen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd nemen organisaties niet graag oudere sollicitanten aan. Deze arbeidskrachten zitten dus zonder werk, terwijl ze wel graag aan de slag willen.
Er is niet direct een oplossing te vinden voor het grote maatschappelijke probleem dat vergrijzing is, maar het kan helpen om meer open te staan voor de oudere sollicitant of om actief oudere sollicitanten te werven.
Personeelstekorten kunnen ook ontstaan doordat er simpelweg te weinig juist opgeleide mensen beschikbaar zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een tekort zijn in de branche waar jij in opereert: denk aan het onderwijs, de zorg of de bouw. Tegelijkertijd zijn er misschien wel genoeg sollicitanten in andere branches, zoals transportbedrijven, adviesbureaus en schoonmaakbedrijven.
Dit probleem is op te lossen door omscholing. Om dit aantrekkelijk te maken, kun je werk-leer-trajecten aanbieden voor mensen die geïnteresseerd zijn in jouw branche. Het is belangrijk dat mensen aan de slag kunnen tijdens de omscholing, anders hebben ze tijdelijk geen inkomen. Dan maken ze minder snel de overstap naar je organisatie.
Een personeelstekort is niet zomaar opgelost. De mensen die wél solliciteren op openstaande vacatures wil je daarom een zo goed mogelijke ervaring bieden. Zo vergroot je de kans dat ze voor jou kiezen, en niet voor de concurrent. Met onze HR-software ervaren potentiële en nieuwe medewerkers een soepel sollicitatieproces, prettige onboarding en goed doordacht talentmanagement. Mocht je nog verder willen lezen, we schreven ook blogs over een succesvolle werkenbij site, waarom je HR-processen vooral niet moet outsourcen en het digitaliseren van je HR-processen.
Ben jij benieuwd hoe AFAS HR heeft geregeld? Bekijk dan snel bovenstaande video.
Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!