Voor ruim 4,5 miljoen Nederlanders is de digitale wereld niet toegankelijk genoeg. Slecht ontworpen applicaties maken het voor hen lastig, zo niet onmogelijk, om mee te doen. Toegankelijke software speelt daarom een belangrijke rol in een inclusieve samenleving.
Met een systeem van 9 miljoen regels code is het soms een uitdaging om overal aan toegankelijkheidseisen te voldoen. Toch zetten we ons in om op alle plekken zo toegankelijk mogelijk te zijn. Zowel bij AFAS als bedrijf, maar vooral ook in onze software.
De EAA is een Europese wet die richtlijnen en regelgeving biedt om digitale toegankelijkheid af te dwingen. Het doel van deze wet is om barrières voor mensen met een beperking weg te nemen, met een nadruk op non-discriminatie. De EAA verwijst naar de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) als technische standaard. Dit betekent dat organisaties die onder de EAA vallen, moeten voldoen aan de WCAG 2.1-richtlijnen om aan de wetgeving te voldoen. Het uiteindelijke doel is om digitale inhoud, zoals websites, apps en documenten, toegankelijk te maken voor mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.
Overheden en publieke instellingen zijn al sinds 2018 verplicht te voldoen aan de WCAG-richtlijnen op basis van de Europese richtlijn voor webtoegankelijkheid. Vanaf 2025 wordt deze verplichting uitgebreid naar de private sector, waardoor bedrijven die producten of diensten in Europa aanbieden, eveneens moeten voldoen aan de EAA.
Zijn we er al? Nog niet helemaal. Er zijn best nog wat onderdelen in onze software die we graag nog verder willen verbeteren. Momenteel zijn we met een groot project bezig om dit verder door te ontwikkelen. We willen onze software zo goed mogelijk uitleveren voor onze klanten, maar ook onze klanten ondersteuning en inspiratie bieden om zelf zo toegankelijk mogelijk te zijn.
Hoewel de aandacht voor toegankelijke software steeds verder toeneemt, is het soms een uitdaging om dit bij iedereen goed tussen de oren te krijgen. Daarom zoeken wij naar manieren om toegankelijkheid al vanaf de basis in onze architectuur te borgen, zodat een programmeur hier eigenlijk amper over na hoeft te denken. Het contrast op je scherm moet altijd voldoende zijn, zodat de inhoud goed zichtbaar is voor mensen met een visuele beperking of kleurenblindheid. Daarnaast is het belangrijk dat bijvoorbeeld knoppen minimaal 32 pixels hoog zijn. Dit zorgt ervoor dat ze eenvoudiger te bedienen zijn, ook voor mensen met een motorische beperking.
Een ander - wat technischer - voorbeeld: veel elementen in software hebben vanuit toegankelijkheid een zogenaamd ‘Aria-label’ nodig, een alternatieve tekst die door machines kan worden gelezen. Dit label is essentieel voor gebruikers die schermlezers gebruiken. Om te voorkomen dat ontwikkelaars vergeten een Aria-label toe te voegen aan bijvoorbeeld een invoerveld, hebben we een technische oplossing ingebouwd. Als een label ontbreekt, werkt het betreffende element simpelweg niet. Hierdoor faalt het veld automatisch in onze tests en wordt het niet uitgeleverd zonder het vereiste label. Op deze manier zorgen we ervoor dat toegankelijkheid structureel geborgd is in onze software.
Wij maken software voor veel mensen. Dat betekent dat we aan iedereen moeten denken. Een voorbeeld is donkere modus. Dit is rustiger voor de ogen en gebruikt minder energie. Ook zijn animaties optioneel. Zo worden mensen die gevoelig zijn voor beweging niet afgeleid. Verder schrijven we zoveel mogelijk op B1-taalniveau. Zo is onze content voor veel mensen begrijpelijk.
Helaas (of gelukkig?) kunnen we niet álles voor je regelen. Je zult ook zelf aan de slag moeten met dit onderwerp. Om je op weg te helpen hebben we een themapagina gemaakt met daarop onderdelen waar je concreet mee aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan een toegankelijkheidsverklaring.
Bij AFAS zien we toegankelijkheid niet alleen als een wettelijke vereiste, maar als een strategische keuze. Inclusieve software begint bij inclusieve teams: mensen met diverse achtergronden, genders, culturen en beperkingen brengen unieke inzichten die leiden tot betere oplossingen.
Door toegankelijkheid vanaf het begin in ons ontwikkelproces te verankeren, zorgen we ervoor dat onze software aansluit bij de behoeften van álle gebruikers, zonder iemand buiten te sluiten. Inclusie is voor ons de basis van kwalitatieve en toekomstbestendige software.
Onze ontwerpen komen tot stand met input van een diverse groep mensen. Zo heeft een transgender collega ons waardevolle inzichten gegeven in inclusieve werkculturen. Ook hebben Arabische collega’s & een collega die Jehova's Getuige is ons geholpen culturele gevoeligheden beter te begrijpen.
Inclusiviteit zit ook in taal en beeld. Daarom hebben we besloten om geen gebruik te maken van termen als 'zwarte lijst' of 'master/slave'-systemen. In plaats daarvan kiezen we voor neutralere en inclusievere termen. Onze 'Piet' is niet zwart, maar een lieve Piet.
Lees ook de blog: Inclusieve software bouw je met inclusieve teams