Wat is de betekenis van onboarding?

De eerste werkdag van een nieuwe medewerker staat in het teken van eerste indrukken. Om iemand goed in te werken, is er meer nodig dan alleen een rondje over de werkvloer. Dit introductieproces heet onboarding. We zetten de belangrijkste informatie hier voor je op een rij.

Hoe verloopt het onboarding proces? 

Onboarding is het instroomproces dat een nieuwe medewerker doorloopt. In dit proces leren ze je organisatie kennen, ontmoeten ze collega’s en ontdekken ze hun rol binnen het team. Met een goede onboarding zorg je dat nieuwe medewerkers snel hun plek vinden en direct betrokken zijn bij de organisatie.

Welke fases kent onboarding? 

Onboarding verloopt meestal in 4 fases.

Fase 1: voor de eerste werkdag

De eerste fase begint al voor de eerste werkdag. Je bereidt alles voor, zodat de medewerker op zijn of haar eerste werkdag een zachte landing krijgt. Dat betekent dat je alle formaliteiten regelt, zoals de contractondertekening, het inrichten van de werkplek en het aanvragen van benodigde rechten. Ook check je of de juiste informatie en de juiste trainingen klaarstaan.

Tip: voor een soepele communicatie tussen je organisatie en (nieuwe) medewerkers is Employee Self Service ideaal.

Fase 2: de eerste week

De tweede fase begint met de eerste werkdag. Je introduceert directe collega’s en andere teams waarmee de nieuwe medewerker te maken krijgt. In deze periode richt je je op het overbrengen van de bedrijfscultuur, bedrijfsdoelen en verwachtingen die je hebt van de nieuwe collega.

Fase 3: de eerste maand

De derde fase bestaat voornamelijk uit het verzamelen van feedback. Hoe vindt de nieuwe collega zelf dat het gaat, en hoe vind je het als werkgever gaan? Mist de nieuwe medewerker nog bepaalde informatie? In deze fase komen vaak onduidelijkheden naar voren. Daarom is het in deze fase belangrijk dat je goed vinger aan de pols houdt bij de nieuwe medewerker.

Fase 4: evaluatie

Ten slotte voer je een evaluatiegesprek. Hierin bespreek je feedback van beide kanten: let dus op dat het geen eenrichtingsverkeer is van jou naar de medewerker. Meestal is het evaluatiegesprek na ongeveer een maand. Dit gesprek markeert het einde van de onboardingperiode. Hierna hoort je nieuwe collega er helemaal bij! Hierna is het vooral zaak om in de gaten te houden hoe de medewerker zich ontwikkelt. Lees alles over competentiemanagement en gesprekscyclussen.

Wat is het doel van onboarding?

Met een uitgebreid onboardingsproces voelen medewerkers zich sneller thuis in de organisatie dan na alleen een introductiedag. Hierdoor zijn nieuwe collega’s beter betrokken bij de organisatie dan wanneer ze na één inwerkdag aan hun lot worden overgelaten. Zo behoud je talenten binnen je organisatie!

Hoe werkt digitale onboarding? 

Met HR-software digitaliseer en automatiseer je de onboarding van je organisatie. Hiermee leg je het hele inwerktraject vast, waardoor elke medewerker dezelfde (en de juiste) stappen doorloopt. De nieuwe medewerker heeft ook direct toegang tot zijn of haar eigen online omgeving met belangrijke informatie. Meer weten over onboarding? Check ook onze uitgebreide uitleg over een goede onboarding.

Alle artikelen

Breng je HR- en salarisadministratie samen in één softwarepakket

Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!